İsrail'in Filistin'e saldırılarında 33 medya kurumu hedef alındı

Filistin Gazeteciler Sendikası yaptığı açıklamada, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki saldırıları ile sonucunda 33 medya kuruluşunun hedef alındığını ve bu saldırılarda 170 gazetecinin yaralandığını açıkladı.

DÜNYA 22.05.2021, 15:39 22.05.2021, 15:41
İsrail'in Filistin'e saldırılarında 33 medya kurumu hedef alındı

Filistin Gazeteciler Sendikası Başkanı Nasır E. Bekir, 10 Mayıs’ta İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne başlattığı, ateşkesle son verilen saldırılarının medya ve medya çalışanları üzerindeki etkisine yönelik açıklama yaptı.

170 gazeteci yaralandı

Nasır Ebu Bekir, saldırılar sebebiyle ilk incelemelerde medya kuruluşlarına ait 33 merkezin yıkıldığını belirtirken, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü, hedef alınan basın kuruluşlarının artabileceğine dikkat çekti.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 70 gazetecinin yaralandığını belirten Ebu Bekir, Kudüs ve Batı Şeria’daki olaylarda ise 100 gazetecinin yaralandığını bildirdi.

Batı Şeria'da yaşanan yaralanmaların birçoğunun göz yaşartıcı gaz, Gazze'de yaşanan yaralanmaların ise bombalama sırasındaki şarapnellerin isabet etmesiyle yaşandığı kaydedildi.

19 Mayıs'ta İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin batısındaki bir evi roketlerle bombalaması neticesinde "Kudüs'ün Sesi" adlı bir radyoda çalışan medya mensubu gazeteci Yusuf Ebu Hüseyin hayatını kaybetmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru

Sendika Başkanı Ebu Bekir, İsrail'in uyguladığı suçların yargıya taşınması için çalışmaların devam ettiğini belirtirken şunları söyledi:

"Sendika, uluslararası gazetecilerle iş birliği içinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunmak için İsrail’in Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki saldırılarında gazetecilere işlediği suçları kapsayan geniş bir dosya hazırlıyor."

Dosyanın tamamlanması için hukuki açıdan birkaç aya ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Başkan Ebu Bekir, geçen sene sendikanın, benzer şekildeki bir dosyayı UCM'ye sunduğunu fakat mahkeme prosedürlerinin karmaşık ve uzun olduğunu aktardı.

Medyaya karşı yapılanları "katliam" olarak nitelendiren Ebu Bekir, "İsrail, suçlarını gizlemek için terör saldırıları gerçekleştirdi." yorumunu yaptı.

Filistinli gazetecilerin, saldırılar esnasında bile olayları aktarımında olağanüstü bir kabiliyet ve özveri sergilediğini belirten Ebu Bekir, kamuoyunu etkilemeyi başardıklarını, haberini yaptıkları suç sahneleriyle milyonları harekete geçirebildiklerini ifade etti.

Ebu Bekir, ayrıca sendikanın uluslararası hukuka göre geçen sene Filistin’de işlenen 500’e yakın saldırı ile suçu belgelediğini açıkladı.

Al Jazeera ve AP ofislerine saldırı

15 Mayıs'ta İsrail, Gazze'deki  Al Jazeera televizyonu ile AP haber ajansına ait ofislerin de yer aldığı binayı vurmuştu.

17 Mayıs'ta Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail'in Gazze'de bu medya ofislerinin bulunduğu binayı bombalamasına yönelik soruşturma başlatılması için Uluslararası Ceza Mahkemesine çağrıda bulundu.

İsrail, 10 Mayıs'ta Gazze Şeridi'ne saldırmış ve dün saat 02.00 saatlerinde Hamas ile varılan ateşkes doğrultusunda saldırılarına son vermişti.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları sebebiyle 248 Filistinli yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)