İsrail’in Filistin’deki “hak ihlalini” araştıracak komisyon kuruluyor 

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail’in Filistin’deki uyguladığı politikalar ile insan haklarını ihlal edip etmediği hakkında soruşturma başlatılmasını kararlaştırdı. Soruşturma yapacak olan komisyonda farklı ülkelerden temsilciler bulunacak. 

DÜNYA 28.05.2021, 10:18
İsrail’in Filistin’deki “hak ihlalini” araştıracak komisyon kuruluyor 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsrail’in işgal ettiği Filistin devletindeki insanların haklarını ve şu andaki durumlarını görüştüğü özel bir oturum başlatmıştı. Oturumun bitmesi ile birlikte konuşulanlar ve alınan kararlar basınla paylaşıldı. 

Filistin, Pakistan ve İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından BM’ye yapılan ortak başvuru sonucunda düzenlenen oturumda, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’te işgal altında olan Filistin toprakları ve zulme uğrayan Filistinlilerin durumu konuşuldu. İhlal edilen insan hakları ile ilgili nasıl adımlar atılacağı görüşüldü. Filistinlilerin hak ihlali yaşayıp yaşamadığı ve bunun ne boyutta olduğunun araştırılması amacıyla bir komisyon oluşturulması tasarısı sunuldu.

Almanya, İngiltere ve Avusturya karşı çıktı

Konseyde bulunan İngiltere, Almanya ve Avusturya temsilcileri, bu tasarının aleyhinde konuşma yaptı ve hak ihlali komisyonunun oluşturulmaması yönünde oy verdi. Venezuela temsilcisi ise İsrail’in soykırım yolunda ilerlediğini ve bunun insanlık suçu olduğunu belirterek kınama vurgusu yaptı. Rusya da komisyonun oluşturulması için lehte oy kullanılması konusunda konuşma gerçekleştirdi.

47 üyesi bulunan BM Konseyi’nde oylama yapıldı. İsrail aleyhinde yapılan oylamada 9 aleyh, 24 leh ve 14 çekimser oy kullanıldı. Aleyhte oy kullanan ülkeler Avusturya, Kamerun, Bulgaristan, Almanya, Çekya, Malawi, İngiltere, Uruguay ve Marshall Adaları oldu.



Tasarı kabul edildi

Oluşturulacak uluslararası komisyonla İsrail Devleti’nin Filistin üzerinde yaptığı “sistematik baskı ve ayrımcılık” incelenecek ve işgal altındaki Filistin topraklarında Filistinlilerin hak ihlali yaşayıp yaşamadığı bağımsız soruşturma komisyonu tarafından araştırılacak. 

Soruşturma komisyonu, BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Nazhat Shameem Han tarafından belirlenecek ve bu komisyon iki kısmı araştıracak. İlk kısım, 13 Nisan 2021 tarihine kadar olan dönem ve bu sırada yapılan hak ihlalleri. Diğer kısım ise 13 Nisan 2021’den günümüze kadar olan yaklaşık bir buçuk aylık dönem. 

Onaylanan tasarı sonrası verilen kararda ilgili tarafların soruşturma komisyonu ile iş birliği yapmaları ve belgeleri erişim yollarını açmaları konusunda ikaz yapıldı. Ayrıca uluslararası yardım kuruluşları ve tekil bağışçılara da Filistin halkına destek vermeleri için çağrıda bulunuldu ve “acil” harekete geçilmesi konusunda karar verildi.

İsrail için ise “Filistinlilere ulaştırılacak yardımlara engel olmaması” çağrısında bulunuldu.

“Filistin için iyi bir adım”

Filistin BM temsilcisi İbrahim Khraishi, konsey toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında “Bu şekilde adalete ulaşmak Filistin için iyi bir adım.” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)