İsrail’de hükümet kurulamadı! Netenyahu dönemi kapanıyor mu?

İsrail Başbakanı Netenyahu yeterli desteği alamadığı için 12 senedir yürüttüğü başbakanlık görevi sallantıya girdi. Eğer muhalefet tarafından koalisyon kurulursa Netenyahu dönemi bitecek.

DÜNYA 30.05.2021, 14:11 30.05.2021, 14:16
İsrail’de hükümet kurulamadı! Netenyahu dönemi kapanıyor mu?

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu partisinden ayrılmasının ardından muhalefete geçen ve yeni parti kuran Gideon Saar ve Yamina Partisi’nin lideri Naftali Bennet’e dönüşümlü başbakanlık teklifiyle gitti ancak Saar’dan bu teklife ret keldi.

Netenyahu’dan bir hamle daha

Rakipleri Bennett ve Lapid’in koalisyon hükümeti kurmaya ilişkin ilerleme kaydettiğine dair haberlerinin ardından Netenyahu’dan bir hamle daha geldi.

Netenyahu’dan dönüşümlü Başbakanlık teklifi

Koltuğu sallantıda olan Netenyahu, Lapid-Bennett koalisyonunda yer alması beklenin Yamina ve Umut Partisi liderine dönüşümlü başbakanlık teklifiyle gitti.

Yerel basında yer alan haberlere göre Netenyahu’nun verdiği öneride, kurulacak olan koalisyon hükümetinin başbakanlık koltuğunda ilk 1 sene 3 ay Saar’ın bulunması öngörüldü.

Ardından 2 sene boyunca Netenyahu’nun başbakanlığı devralması, koalisyonun son 1.5 senesinde ise Bennett’in başbakan olması teklifi yapıldı.

Teklife ret geldi

Saar, Netenyahu’nun partisi Likud’dan ayrılıp Yeni Umut’u kurdu ve İsrail Başbakanı’nın “son dakika” manevrası olarak isimlendirilen teklifini de reddetti.

Muhalefet ısrarcı: Netenyahu gidecek

Saar, resmi sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yapmış olduğu açıklamada, “Taahhüdümüz ve pozisyonumuz sürüyor: Netenyahu’nun yönetimini değiştirmek.” diyerek İsrail Başbakanı’na adeta kapıları kapattı.

İsrail basınında dün yer alan haberlerde Lapid ile bir koalisyon hükümeti kuracağını bugün duyuracağı iddia edilmişti.

12 senenin ardından Netenyahu’nun görevi bitiyor mu?

Lapid ve Bennett’in dönüşümlü olarak başbakanlık görevini icra edeceğinin söylendiği koalisyon hükümeti kurulursa Netenyahu’nun 12 senedir aralıksız bir şekilde yürütmüş olduğu başbakanlık koltuğuna ilk olarak Bennett’in geleceği konuşuluyor.

23 Mart tarihinde İsrail’de yapılan seçim sonrası Cumhurbaşkanı Rivlin, koalisyon hükümetini kurmak amacıyla Netenyahu’ya görev vermişti.

Netenyahu, 4 Mayıs tarihinde koalisyon hükümetini kuracak düzeyde yeterli desteği bulamadığından görevi Rivlin’e geri vermişti.

Bunun ardından Rivlin 5 Mayıs tarihinde koalisyon hükümeti kurma görevini Netenyahu’nun rakibi Lapid’e vermişti.

Yorumlar (0)