İsrail uçaklarından Gazze’ye bomba yağmuru: 119 kişi şehit oldu 

İsrail, Kadir Gecesi’nde başlattığı bombardımanı günlerdir devam ettirirken şehit sayısı 119'a yükseldi. 

DÜNYA 13.05.2021, 17:56 14.05.2021, 10:20
İsrail uçaklarından Gazze’ye bomba yağmuru: 119 kişi şehit oldu 

İsrail, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde yaşayan Müslümanlara yönelik saldırılarına devam ediyor. Kadir Gecesi’ndeki teravih namazı sırasında başlayan saldırılar, gün geçtikçe şiddetini artırıyor. Son olarak Gazze Şeridi’nin ortasında bulunan Beric Mülteci Kampı’na bombardıman düzenleyen İsrail, şehit sayısının 119'u bulmasına sebep oldu.

Kentte bulunan Şuaf ve Şeyh Rıdvan mahalleleri ve kentin batı ile orta kesimlerinde saldırının şiddetini artıran İsrail, art arda attığı bombalar ile şehri kül dumanı altında bırakıyor. Tüm bu bölgelere ek olarak kuzey kesimde de Meşru Beyt Lahiya ve Cebaliya en-nezela Mahallelerinde binaları bombalamaya devam ediyor

Şehit sayısı tam olarak bilinmiyor

Filistin Yönetimi’nden gelen bilgilere göre son bildirilen şehit sayısı, 119. Fakat kentte sürekli güncellenen sayı sebebiyle gerçek şehit ve yaralı sayıları bilinemiyor. Şehit olan kişiler arasında kadın ve çocuklar da bulunuyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan aktarılan bilgiye göre ise ülkede hastaneye müracaat eden yaralıların sayısı şu anda 621. Hastaneye gitmeyen ve evde kendi kendini tedavi etmeye çalışan, yarası hafif olan kişilerin sayısı ise bilinemiyor.



Bayramın ilk gününde ev hapsi

Filistinli Müslümanlar, İsrail’in düzenlediği hava saldırıları sebebiyle bayramın ilk gününde ev hapsine maruz kaldılar. Bayram neşesinin hakim olması gereken sokaklar ise sessizliğe büründü. Mescid-i Aksa haricindeki onlarca camide bayram namazı kılınamadı. 

Şam Kapısı’nda saldırı düzenlendi

İsrail polisi, Netanyahu Hükümeti’nden “saldırının boyutunu artırma” konusunda tam destek aldı. Böylece Filistinli Müslümanlara olan saldırılar artırıldı. Yahudi polisler ve fanatik Yahudi siviller, gündüz saatlerinde Şam Kapısı’nda bulunan Müslümanlara saldırdı. Bu saldırı ses ve gaz bombaları ile plastik ve gerçek mermiler ile yapıldı. Filistinliler ise taşlar ve sopalarla karşılık vermeye çalıştı. Savaş meydanına dönen sokakta 3 Filistinli yaralanırken 3 Filistinli de gözaltına alındı.

Şam Kapısı’nı da içine alan Doğu Kudüs, Ramazan ayının ilk gününden bu yana İsrail polisi tarafından işgal altında. Dünya basınına bir aydır yansıyan görüntülere göre Filistinlilerin elinde “silah olmayan fakat silah sayılabilecek” yalnızca taşlar ve sopalar bulunuyor. Buna karşın İsrail polisi, tüm gücü ile masum sivillerin üzerine yürüyor.

Şeyh Cerrah Mahallesi’ni de içine alan savaş alanında yalnızca bir günde onlarca kişi vefat ederken yine onlarca kişi de yaralanıyor.



İsrail vatandaşları gözaltında

İsrail polisi tarafından gözaltına alınan kişiler arasında İsrail vatandaşlığına geçmiş Filistinli Müslümanlar da bulunuyor. Filistin’in ulusal haber ajanslarından birinin yaptığı habere göre dün gece saatlerinde Yafa, Akka, Lod ve Hayfa kentlerine operasyon düzenlendi. Hem İsrail hem de Arap yerleşimcilerin yaşadığı bölgelere düzenlenen operasyonda İsrail vatandaşlığına geçen 374 Filistinli gözaltına alındı.

Haberlerde Lod, Remle, Hayfa, Yafa, Nasıra, Akka ve Umm el-Fahm şehirlerinde çıkan çatışmaların sabaha kadar devam ettiği bilgisi geçildi.

Arap kentlerine toplamda 10 bölük asker gönderildi

Lod Belediye Başkanı, kentte çıkan olayların İsrail polisi tarafından kontrol altına alınamamasından yakınmış ve destek ekip gönderilmesi için Netanyahu ile iletişime geçmişti. Destek ekip gönderimini onaylayan Netanyahu, bu konuda Savunma Bakanı Gantz’ı görevlendirdi.

İsrail haber ajanslarına göre Gantz, Arap nüfusu bulunan kentlere toplamda 10 bölük asker gönderdi. Fakat bu haber içerisinde toplamda kaç askerin görevlendirildiği ve bunların görev yerleri belirtilmedi. Haberlerde Gantz’ın “Irksal ve aşırı şiddetin karşısındayız” sözü de yer aldı.

Tartışmalara yol açan bu karar, dün gece yaşanan büyük çatışmaların ardından verildi. 



İç savaşa dönüşebilir 

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, İsrail vatandaşı olan Filistin halkı ve İsrail Yahudileri arasında çıkan çatışmaların kısa sürede bir iç savaşa dönüşebileceğini ve bu sebeple de kısa zamanda önlem alınacağını belirtmişti. Bu konuşma sonrasında nüfus istatistiği yayınlayan İsrail kanallarına göre Filistinli olan fakat sonradan İsrail vatandaşlığına gören 2 milyon kişi bulunurken ülkedeki toplam kişi sayısı ise yaklaşık 10 milyon. Bu da ülkenin yaklaşık yüzde 20’sinin Filistinli olduğu anlamına geliyor.

Filistinliler evlerinden çıkarılmak isteniyor

İsrail polisinin Filistinli Müslümanlar üzerindeki baskıları sürerken Fanatik Yahudiler, Şeyh Cerrah Mahallesi ve Mescid-i Aksa çevresinde yaşayan Filistinlilerin evlerini boşaltmaları için 10 Mayıs Pazartesi gününe kadar süre tanımışlardı. Birkaç Filistinlinin, İsrail polisi tarafından evlerinden zorla çıkarıldığı görüntülerini izleyen dünya genelindeki her inanç ve milletten insan ise bu duruma tepki göstermişti. Başta Filistin halkının tepkisi olmak üzere dünya genelinden yükselen tepki sonucunda İsrail polisi, zorla evden çıkarma olayından vazgeçmişti.

Filistinli direnişçiler, saldırı düzenledi

Zorla evden çıkarma olaylarının ve İsrail polisinin Mescid-i Aksa çevresi ve Şeyh Cerrah Mahallesi’nden çekilmemesinin üzerine Filistinli direnişçi gruplar, İsrail’e roketli saldırılar düzenledi. Fırlatılan çok sayıda roket sonrasında ise İsrail Ordusu, Gazze Şeridi’ndeki kentlere bir askeri operasyon başlattı. İsminin “Surların Muhafızı” olarak belirlendiği operasyon, hala devam ediyor. 

Yorumlar (0)