İsrail'in BAE üzerinden Kızıldeniz planı!

Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasındaki anlaşmanın Kızıldeniz'de askerî iş birliğini artıracağı belirtiliyor.

DÜNYA 18.08.2020, 09:30
İsrail'in BAE üzerinden Kızıldeniz planı!

BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ile İsrail arasında imzalanan normalleşme anlaşmasının, Kızıldeniz'deki askerî iş birliğini artıracağı kaydedildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'da yer alan haberde, İsrail İstihbarat Teşkilatı MOSSAD'a ait bir belge yayınlandı. Belgede, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile muhtemel iş birliği alanlarına dair bilgiler yer alıyor.

MOSSAD'ın belgesinde, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki potansiyel iş birliği alanlarının başında "güvenlik" iş birliğinin olduğu belirtiliyor.

İsrail İstihbarat Teşkilatının belgesinde ayrıca, iki ülke arasındaki normalleşme anlaşmasının Körfez ülkeleri arasındaki askerî ittifakı güçlendireceği, dahası Kızıldeniz'in güvenliği konusunda iş birliğini de artıracağı kaydediliyor.

Kızıldeniz "İslam gölü olmasın" diye...

İsrail'in, Kızıldeniz'in bir Arap ya da İslam gölü hâline gelmemesi için başta Etiyopya olmak üzere özellikle Afrika Boynuzu'ndaki ülkeler vasıtasıyla yoğun faaliyet yürüttüğü biliniyor.

BAE ile İsrail arasında imzalanan normalleşme anlaşması İsrailli silah şirketlerinin de ağzını sulandırmış durumda. BAE'nin 23 milyar dolarlık savunma bütçesine göz diken İsrailli silah şirketleri, Körfez ülkelerine silah ihracatını da artırmayı hedefliyor.

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmanın akabinde İsrail istihbarat servisi MOSSAD'ın Başkanı Yossi Cohen dün akşam Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmişti.

Yorumlar (0)