İsrail, hangi Ukraynalı mültecilerin ülkeye girebileceğini açıkladı

İsrail İçişleri Bakanı Shaked, yalnızca Yahudi olan Ukraynalıların mülteci statüsüyle ülkeye girişlerinin kabul edileceğini açıkladı. 

DÜNYA 07.03.2022, 08:14 07.03.2022, 17:33
İsrail, hangi Ukraynalı mültecilerin ülkeye girebileceğini açıkladı

Ukrayna’nın İsrail Büyükelçisi geçtiğimiz günlerde basın karşısında gözyaşlarına boğulmuştu. İsrail’e sığınan Ukraynalıların havalimanından geri gönderildiğini ve mülteci statüsüyle bile olsa ülkeye alınmadıklarını dile getirmişti. Bu durum, uluslararası camiada tepkiyle karşılanmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İsrail İçişleri Bakanı Ayelet Shaked, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başladığı günden bu güne 2 bin 34 Ukraynalının İsrail’e giriş yaptığını ve bu kişilerin yüzde 10’undan daha azının “diaspora Yahudilerine vatandaşlık hakkı tanıyan ‘Geri Dönüş’ yasasından” yararlanmaya uygun olduğunu ifade etti. Ülkeye gelen Ukraynalıların yüzde 90’ından fazlasının Yahudi olmadığını aktaran Shaked, “Bu böyle devam etmez.” şeklinde konuştu.

“Bu konuda bir politika benimseyeceğiz”

Shaked, açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Bu durum böyle giderse bir ay içinde 15 bin Ukraynalı, mülteci statüsüyle İsrail’e gelecek. Ancak böyle olmaz. Ukraynalıları ülkeye alış konusunda bir politika belirlenmelidir. İsrail, kapasitesine göre, Ukrayna’ya sınırı olan Avrupa ülkelerinden daha fazla Ukraynalıyı kabul etti. Ülkemizde şu anda İsrail vatandaşlığına sahip olmayan 26 bin Ukraynalı var. İsrail yönetimi ise Geri Dönüş yasası kapsamında 100 bin Rus ve Ukraynalı Yahudiyi ülkemize getirecek."



Hükümet, “Aliya” eylemini teşvik ediyor

Diaspora Yahudilerin İsrail’e göç etmesi (Aliya), İsrail hükümeti tarafından teşvik ediliyor. Ukrayna ve Rusya’dan Yahudileri tahliye etmenin ana hedefinin işgal edilmiş Filistin topraklarındaki ve İsrail’deki Yahudi nüfusunu artırmak olduğu biliniyor. Geri Dönüş yasasına göre İsrail’e göç etmek isteyen kişilerin büyükanne ve büyükbabalarından en az birinin Yahudi olması ve bunun kanıtlanması gerekiyor. Birçok belge işlemi anlamına gelen bu durum, İsrail Yahudi Ajansı tarafından hızlandırıldı. Ukrayna’nın Macaristan, Romanya, Moldova ve Polonya sınırları boyunca 6 adet işlem istasyonu açıldı. Geri Dönüş yasasına uyan niteliklerde en az 120 bin Ukraynalı olduğu tahmin ediliyor.

Yahudilerin İsrail’de yaşaması gerektiğini kaydeden İsrail Yahudi Ajansı, stantlarının kurulduğu ülkelerde de Yahudilerin İsrail’e göç etmesi için çeşitli telkinlerde bulunuyor. Aliya yasası kapsamında İsrail’e gelen Yahudiler, kurallara göre, işgal edilen Filistin topraklarına yerleştiriliyor. 1948 senesinde İsraillilerin işgal ettiği bağımsız Filistin topraklarında şimdiye kadar yüz binlerce Filistinli ülkesinden edildi. 

Yorumlar (0)