İsrail güçlerinden geri adım… Mescid-i Aksa’yı boşalttılar

İsrail güçleri, Ramazan ayının başından bu yana gerginliğin devam ettiği Mescid-i Aksa’dan geri çekildi. İsrailli askerlerin Mescid-i Aksa’yı boşaltması sonrası Müslüman vatandaşlar bölgeye akın etti. 

DÜNYA 29.04.2022, 12:52
İsrail güçlerinden geri adım… Mescid-i Aksa’yı boşalttılar

Ramazan ayının son cuma gününde İsrail ordusundan beklenmedik bir hamle geldi. Mescid-i Aksa’ya sabah saatlerinde bir baskın düzenleyen İsrail güçleri, 2 saat geçtikten sonra bölgeyi boşaltma emri aldı. İsrailli askerlerin bölgeden ayrılmasıyla Filistinli Müslümanlar Ramazan ayının son cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa’ya akın etti. İsrail ordusu ise Mağaribe Kapısı’na çekilerek, uzaktan gözlemlerine devam ediyor. 

Ramazan ayının son cuma namazı kılınacak

İsrail ordusu, Mescid-i Aksa’ya yönelik son baskınını bu sabah gerçekleştirdi. Sabah namazı sonrası baskın düzenleyerek alana giren İsrailli askerler, bir kez daha büyük bir direnişle karşılaştı. Sabah saatlerinde yaşanan bu kargaşa sonrası İsrail ordusunun geri çekilmesiyle bölgedeki gerginlik son buldu. İsrail güçlerinin alanı boşalttığını gören Müslüman vatandaşlar, Ramazan ayının son cuma namazı için bir araya gelerek Mescid-i Aksa’ya toplu giriş yaptı. 

22 Filistinli yaralanarak hastaneye kaldırıldı

Ramazan ayının ilk günlerinden bu yana Mescid-i Aksa’da gerginlik sürüyordu. İsrail ordusunun sert tutumu sebebiyle bugüne kadar pek çok Filistinli yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Filistin Kızılay’ından yapılan açıklamada 22 Filistinlinin İsrail güçlerinin müdahalesi sonrası yaralanarak hastanelerde tedavi altına alındığı duyuruldu. İsrail ordusu, Filistin Kızılay’ının da Mescid-i Aksa ve çevresinde bulunmasına izin vermiyor. 

Filistinli gençlere mermi ve ses bombalı saldırı

İsrail Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bölgede, İsrail güçlerine taşlı saldırıda bulunan gruba müdahale edilmiştir. Operasyon sonucu 2 şahıs gözaltına alınmıştır” ifadeleri kullandı. İsrail polisi, sabah namazları sonrası da sık sık operasyon düzenleyerek baskınlarda bulunuyor. Kısa süre önce bir sabah namazı sonrası yine baskın düzenlenmiş ve Filistinli gençlerden oluşan bir gruba mermi ve ses bombalarıyla saldırılmıştı.

Müslümanlar Mescid-i Aksa’dan zorla çıkarılmıştı

Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya fanatik Yahudiler de baskın düzenlendi. İsrail güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya giren Yahudiler ile Müslümanlar arasında çatışmalar yaşandı. Fanatik Yahudilerin baskını öncesi Mescid-i Aksa’daki Müslümanların zorla dışarıya çıkarılmaya çalışılması büyük tepki çekmişti. 

İsrail ordusu bölgeye ek takviyede bulundu

Mescid-i Aksa’da, Ramazan ayının son cuma namazına on binlerce Filistinlinin katılması bekleniyor. Bu kapsamda tedbirleri arttıran İsrail ordusunun bölgeye ek askeri takviyede bulunduğu duyurulmuştu. 

Yorumlar (0)