İsrail-Filistin meselesine AB arabulucu olmak istiyor!

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Borrell, Orta Doğu'da barış için Birliğin strateji geliştirmesi gerektiğini söyledi.

DÜNYA 14.02.2020, 12:43
İsrail-Filistin meselesine AB arabulucu olmak istiyor!

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Cuma günü Alman gazetesi Die Welt'e verdiği röportajda ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin gerginliğine yönelik "barış planı" hakkında konuştu. Borrell, bölgede barışın sağlanması için Birliğin bir "Avrupalı girişimi" oluşturması ve İsrail'le Filistin arasında arabuluculuk yapması gerektiğini söyledi.

"Tüm bunlar zor ama imkansız değil"

Josep Borrell, "AB dışişleri bakanlarıyla görüşerek üye ülkelerin fikirleri ve İsrail-Filistin barış görüşmelerini nasıl ileri taşıyabileceğimiz hakkında fikir alışverişinde bulunmak istiyorum" dedi. Borrell, Birliğin Orta Doğu'da barışın sağlanması için şu anda bir uzlaşıdan "oldukça uzak" olduğunu bildiğini ve hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin AB'yi arabulucu olarak görmek istemesi gerektiğini söyledi. İspanyol diplomat, "Tüm bunlar oldukça zor ama imkansız değil" dedi.

Borrell, İsrail'i uyardı

ABD Başkanı Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak tanıttığı ancak oldukça İsrail yanlısı olan plan hakkında da konuşan Borrell, plana karşı olduğunu bir kez daha dile getirdi. Yüksek Temsilci Borrell, özellikle İsrail'in Ürdün Vadisi'ni ve Batı Şeria'nın bir kısmını ilhak etmesinden endişe duyduğunu söyledi. Trump'ın planına göre bu toprakların İsrail'e verilmesine karşı çıkan Borrell, "Böyle bir adım uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olur. Planın tek bir ülke tarafından kabul edilmesi yeterli değil" dedi.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Birliğin İsrail ve Filistin'in aynı miktarlarda toprak takası yaptığı iki devletli bir çözümü desteklediğini yineleyerek AB'ye göre İsrail'in amacının bağımsız, demokratik ve birlikte yaşamaya uygun bir Filistin devleti oluşturmak olması gerektiğini ifade etti.

Trump'ın planı büyük tepki çekmişti

ABD Başkanı Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması", birçok ülke ve Filistinli yetkililer tarafından doğrudan reddedilirken birçok Avrupalı lider en uygun çözümün bu olmadığını ifade etmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ABD Başkanı Trump'ın planını büyük memnuniyetle karşılamıştı.

Yorumlar (0)