İsrail'den Gazze'ye akaryakıt engeli

İsrail, Gazze'deki elektrik santraline Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan akaryakıt sevkiyatına son verdi. Gazze'den helyum gazıyla şişirilmiş balon atılması sonucu Gılaf Gazze bölgesinde çıkan yangın, Tel Aviv yönetimi tarafından gerekçe olarak gösteriliyor.

DÜNYA 25.06.2019, 11:53 25.06.2019, 11:58
İsrail'den Gazze'ye akaryakıt engeli

İsrail, Gazze'deki elektrik santrali için akaryakıt sevkiyatını sonlandırdı. 

İsrail ordusunun Filistin topraklarındaki faaliyetlerden sorumlu ofisinden yapılan açıklamaya göre, Gazze'den İsrail'e helyum gazıyla şişirilmiş balon atılması gerekçe gösterilerek, bugünden itibaren ikinci bir talimata kadar Gazze'deki elektrik santraline Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan akaryakıt sevkiyatının sonlandırılmasına karar verildi.

İsrail medyasında dün Gazze'den helyum gazıyla şişirilmiş balon atılması sonucu sınırdaki Gılaf Gazze bölgesinde yangın çıktığı ileri sürülmüştü. 

Filistinli göstericilerin Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim yerlerine gönderdiği yanan uçurtma ve helyum gazıyla şişirilmiş balonların bölgede yangına yol açtığını iddia eden Tel Aviv yönetimi, bunları gerekçe göstererek, sınır bölgelerine hava saldırıları gerçekleştiriyor, akaryakıt girişini önlüyor ya da balıkçıların avlanma mesafesini sınırlandırıyor.

İsrail'in bu kararının, Gazze'de yaşanan elektrik krizini derinleştireceği tahmin ediliyor.

Gazze şeridi 13 yıldır abluka altında

Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi, 2006'dan bu yana İsrail tarafından kara, hava ve denizden abluka altında tutuluyor.

Bölgenin tek elektrik santrali, gerekli yakıt sağlanamaması nedeniyle tam randımanlı çalıştırılamıyor.

Elektrik dağıtımını sağlayan şirket verilerine göre, Gazze Şeridi günlük 560 megavat elektriğe ihtiyaç duymasına rağmen bu miktarın sadece 205 megavatı elde edilebiliyor. Bu da endüstri gibi üretimin yapıldığı sektörler ve vatandaşlara kamu hizmeti sunan hastaneler, belediyeler ve kamu binalarının yanı sıra halkı doğrudan olumsuz yönde etkiliyor. 

Yorumlar (0)