İsrail'den Araplara birlik çağrısı!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen eski İsrail İletişim Bakanı Eyüb Kara, Körfez ülkelerine "İran'a karşı birlik olalım" çağrısı yaptı.

DÜNYA 10.01.2020, 07:31 10.01.2020, 09:50
İsrail'den Araplara birlik çağrısı!

Körfez ülkelerini İran'a karşı Tel Aviv'le birlik olmaya çağıran eski İsrail İletişim Bakanı Eyüb Kara, Twitter hesabından Körfez ülkelerine "İran'ın şerri karşısında güçlü bir cephe oluşturmak için ekonomi ve güvenlik konularında Tel Aviv'le birlik olmaları" çağrısı yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla tanınan Eyüb Kara, mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Tahran'ın 'saldırı silahları Dubai ve Hayfa'ya yöneltilebilir' açıklamasından sonra, Orta Doğu'da teröre karşı durmak ve İran'ın şerrine cephe oluşturmak için Körfez ülkelerinin İsrail'le birlik olma vakti gelmiştir."

İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Güçleri Komutanı General Kasım Süleymani'nin 3 Ocak'ta ABD tarafından Irak'ın başkenti Bağdat'ta SİHA'larla (silahlı insansız hava aracı) öldürülmesiyle başlayan kriz, bölgeyi savaşın eşiğine getirdi. General Kasım Süleymani suikastinin ardından İran çok sayıda balistik füzeyle Ameirka'nın Irak'ın Enbar ve Erbil illerindeki üslerini vurdu.

İran'dan gelen tehditler

Bu gelişmeler üzerine İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) şu ifadelerle tehdit edilmişti:

"ABD savaş uçaklarının Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) askeri üsten kalkarak İran'ı bombalaması durumunda, BAE ekonomik ve turizmdeki canlanmaya veda etsin."

Yine Eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rızai, yerel bir televizyon kanalına yaptığı benzer bir açıklamada, "Amerika'dan alınacak sert intikam çerçevesinde Hayfa şehri ve İsrail askeri merkezlerinin vurulacağını" söylemişti.

İsrail ve Körfez ülkeleri (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, İran ve Irak) arasında resmi bir diplomatik ilişki bulunmuyor. Ancak resmî diplomatik ilişki kurulmamış olmasına rağmen, son yıllarda bölgenin kronik sorunlarına dair taraflardan (İran, Irak ve Katar hariç) benzer açıklamalar yapılması ve hızlanan yakınlaşma adımları, özellikle bölge halkı arasında şaşkınlıkla izleniyor.

Yorumlar (0)