İsrail'den 'anlaşma' sinyali

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Hamas'ın elinde olan İsrailli tutsakların salıverilmesi için 'anlaşma yapabileceklerini' kaydetti.

DÜNYA 13.11.2023, 01:33 topcu
İsrail'den 'anlaşma' sinyali

İsrail basınında yer bulan habere göre Yoav Gallant, tutsakların aileleriyle buluştu.

"Bu savaşta, emniyet teşkilatı yalnızca iki şeyle ilgileniyor: Hamas'ın mağlup olması ve tutsakların geri dönüşü." diyen Yoav Gallant, her ne biçimde olursa olsun tutsakları kurtarmakta kararlı olduklarını, bunun ise operasyon ya da anlaşma yoluyla olabileceğini ifade etti. 

Hamas'ı uzun senelerdir tanıdığını ve fakat üzerinde askeri baskı oluşturarak onunla mücadele edebileceklerini bildiğini belirten Yoav Gallant, "Savaş için bir takvimimiz bulunmuyor. Tutsaklar salıverilinceye değin devam edeceğiz." dedi.

İsrail Savunma Bakanı bu açıklamasıyla, ilk kez Hamas'ın elindeki tutsakların salıverilmesi için anlaşma yapma ihtimalinden söz etmiş oldu.



Abluka altındaki Gazze'de bulunan İsrailli tutsaklar

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 sabahı, İsrail'in 'ihlal ve işgaline karşılık verme' gerekçesiyle geniş kapsamlı saldırı yaparken çok sayıda İsrailliyi de tutsak alarak Gazze Şeridi'ne götürmüştü.

İsrail güçleri, yoğun şekilde saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de, yaklaşık olarak 240 İsrailli tutsağın olduğunu aktarmıştı.

İsrail'de sıklıkla tartışılan Hamas ile karşılıklı bütün tutuklu ve tutsakların salıverilmesi ve insani ateşkes teklifine (İsrail Başbakanı) Netanyahu hükümeti kesin olarak karşı çıkmıştı. Tel Aviv hükümeti, İsrailli tutsakların tutulduğu Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrılarını da kabul etmemişti.

İsrailli tutsakların salıverilmesi koşuluyla çatışmalara insani ara verilmesini kabul edebileceğini duyuran Netanyahu hükümeti, Gazze'ye yoğun bombardımanını sürdürüyor

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail güçlerinin yoğun bombardımanında ellerindeki 60 tutsağın yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. 

İsrail'de tutsakların bazı yakınları başta olmak kaydıyla farklı gruplar, iki tarafın da bütün tutuklu ve tutsakları karşılıklı olarak salıvermesi önerisine destek veriyor.



Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 sabahı, İsrail'in 'Filistin halkına ve başta Mescid-i Aksa olmak kaydıyla mukaddes değerlerine dönük devamlı ihlallerine bir karşılık verme' gerekçesiyle geniş kapsamlı bir saldırı düzenlerken, İsrail güçleri de Gazze'ye yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda 361'i asker 1.200 İsraillinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 132 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

İsrail'e göre, İzzettin el-Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli tutsak bulunuyor.

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarda 3 bin 100'ü kadın, 4 bin 609'u çocuk olmak kaydıyla 11 bin 180 Filistinli vefat etti, minimum 27 bin 490 kişi ise yaralandı.

Kudüs ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler ve İsrail güçleri, 186 Filistinliyi katletti. 

İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivil ile yaralının olduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, Türk-Filistin Dostluk ve El-Ehli Baptist hastanelerini, tahliyeye zorladığı Endonezya ve Kudüs hastanelerinin etrafını vurdu. Saldırılarda çok sayıda kişi can verdi ve yaralandı.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında 8 Ekim 2023'ten beri yaşanan çatışmalarda 73 Hizbullah üyesi ile dört İsrail askeri yaşamını yitirdi.

Yorumlar (0)