İsrail'den ABD'ye çok sert tepki

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Irak ve Afganistan işgallerinde 'ikiyüzlülük' ile itham ettiği ABD yönetiminin 'insan hakları ve ahlak hususunda İsrail’e ders veremeyeceğini' iddia etti.

DÜNYA 28.08.2023, 21:22 Koray
İsrail'den ABD'ye çok sert tepki

Aşırı sağcı Smotrich, ABD yönetiminin, Filistinlilere dönük ihlaller hususunda İsrail hükümetine yönelttiği eleştirilere dair İsrail Ordu Radyosuna değerlendirmeler yaptı. 

Bakan Smotrich, konuşmasında, kendisi gibi aşırı sağcı olan İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Filistinlilere dönük ırkçı sözlerine karşı Washington yönetiminin gerçekleştirdiği kınama açıklamasına sert ifadelerle tepki gösterdi.

ABD’nin Irak ve Afganistan işgallerindeki ihlallerine dikkat çeken Smotrich, “Dünyada İsrail'e saldıran herkes ikiyüzlüdür.” dedi.

Smotrich, “ABD'lilere ve onların Irak ve Afganistan'da neler yaptıklarına girmeyeceğim. Bize insan hakları veyahut ahlak hususunda ders veremezler. Bu görmezden gelinemez bir ikiyüzlülüktür.” ifadesini kullandı.


(Smotrich)

“Suudi Arabistan ile normalleşmek için Filistinlilere taviz vermeyeceğiz”

Diğer taraftan Smotrich, ABD arabuluculuğundaki Suudi Arabistan-İsrail normalleşme müzakereleri ile ilgili de konuştu.

Smotrich, 'Suudi Arabistan-İsrail anlaşmasının bir parçası olarak Filistinlilere dönük hiçbir tavizi kabul etmeyeceklerini' öne sürdü. 

Washington yönetiminin, İsrail'in ilerleyen dönemde Suudi Arabistan ile normalleşme anlaşması için Filistinlilerin lehine ciddi tavizler vermesi gerektiğini İsrailli yetkililere ilettiğini iddia etmişti. 

Smotrich, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu öncülüğünde olan koalisyonu meydana getiren ortaklardan biri ve İsrail işgali altında olan Batı Şeria’daki politikalarında en belirleyici rolü üstleniyor.

Filistinlileri hedef alan ırkçı söylemleri ve kışkırtıcı eylemleriyle de tanınan Ben-Gvir, 24 Ağustos günde İsrail basınına verdiği demeçte, Yahudilerin hareket hürriyetinin Filistinlilerin hürriyetinden çok daha önemli olduğunu ileri sürmüştü.

Ben-Gvir'in sözlerine sosyal medyada basın mensupları ve STK'lar (sivil toplum kuruluşu) tepki gösterirken, Avrupa ve ABD'den de kınama açıklamaları gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir'in ifadelerini, 'ırkçı söylemlere benzediği' ve 'kışkırtıcı olduğu' gerekçeleriyle kınamıştı.


(Ben-Gvir)

Yorumlar (0)