İsrail'de Trump protesto edildi

İsrail vatandaşı olan Filistinliler, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planını protesto etti.

DÜNYA 02.02.2020, 09:22
İsrail'de Trump protesto edildi

İsrail'in kuzeyinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinliler, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, yanına sadece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu alarak açıkladığı ve "Yüzyılın Anlaşması" ismini verdiği 80 sayfalık sözde Orta Doğu barış planını protesto etti.

Baka El-Garbiyye şehrinde toplanan çok sayıda İsrail vatandaşı Filistinli, sözde Orta Doğu barış planına tepki göstermek için yürüyüş yaptı.

İsrail Meclisindeki Filistin asıllı milletvekillerinin de destek verdiği yürüyüşte Filistin ve İsrail bayrakları taşıyan göstericiler, İngilizce, Arapça ve İbranice "Plana Hayır" yazılı pankartları açtı.

Yürüyüşte en çok "ABD'nin ve Suudi Arabistan'ın parası, Kudüs'ü satın almaya yetmez", "Kudüs bizimdir" sloganlarının atıldığı görüldü.

"Bu plan, Filistinlilere karşı son derece ırkçı"

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu ve İsrail Meclisi Knesset(teki en büyük üçüncü grup olan Ortak Arap Listesi Bloku Milletvekili Sami Ebu Şahid, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planını eleştirdi.

Sözde "Yüzyılın Anlaşmasına" karşı tavır koymak için yürüyüş eyleminin gerçekleştirildiğini söyleyen Ortak Arap Listesi Bloku Milletvekili Sami Ebu Şahid, "(ABD Başkanı Donald) Trump'ın planını bir anlaşma olarak değil, Filistinlilerin bağımsız devlete sahip olma hayalini bitirmeyi deneyen komplosu olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yüzyılın Anlaşması" planında İsrail sınırları içinde kalan ve İsrail vatandaşı Filistinlilerin ağırlıkta olduğu bölgelerin de takas edilerek burada yaşayanların vatandaşlıklarını ellerinden almayı amaçladığını söyleyen Ortak Arap Listesi Bloku Milletvekili Sami Ebu Şahid, "Bu plan, İsrail sınırları içinde yaşayan Filistinlilere karşı son derece ırkçı. Amerikan Başkanı'nın, İsrail'de yaşayan 300 bin Filistinlinin gelecekte nerede ve nasıl yaşayacağına karar verdiği ırkçı bir plan ve buna karşıyız." dedi.

"Filistinliler, İsrail'deki siyasi haritayı değiştirecek"

Ortak Arap Listesi Bloku Milletvekili Sami Ebu Şahid, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planını açıkladığı Beyaz Saray'daki toplantıya sadece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu davet etmesini anımsatarak şöyle konuştu

"ABD Başkanı Donald Trump'ın bu ırkçı planı açıkladığı toplantıya İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu davet etmesi, İsrail'de yapılacak seçimlerde Binyamin Netanyahu'yu desteklediği anlamına geliyor. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun bu sefer seçimi kaybedeceğine inanıyorum. Tabii bu Arapların oyuna bağlı. Arapların oyu İsrail'deki siyasi haritayı değiştirecek."

İsrail'de 2 Mart'ta yapılacak seçimlerin sonucuna, İsrail vatandaşı Filistinlilerin oy kullanma oranının etkisinin olacağı belirtiliyor.

Yorumlar (0)