İsrail'de kriz büyüyor: Bakan görevden alındı

Binyamin Netanyahu, tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması yönünde çağrı yapan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden aldı. Gallant'ın görevden alınması üzerine binlerce İsrailli sokaklara akın etti.

DÜNYA 27.03.2023, 00:05 27.03.2023, 01:27
İsrail'de kriz büyüyor: Bakan görevden alındı

Hükümet tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gallant'ı görevden aldığı kaydedildi. Gallant'ın yerine hangi ismin atandığı veyahut başka bir detay paylaşılmadı.

Diğer taraftan, ülkede Netanyahu hükümeti, tartışmalı düzenlemede Yüksek Mahkeme yargıçlarının seçimindeki komitenin atamalarında hükümetin söz sahibi olmasını temin edecek yasa teklifinin bugün birinci oylama için İsrail Meclisi'ne getirileceğini duyurdu. Yasa teklifinin yasalaşması için İsrail Meclisi'nde üç oylamadan geçmesi talep ediliyor. 



Muhalefetten ve halktan tepki

Ana muhalefet partisi lideri eski Başbakan Yair Lapid, Gallant'ın görevden alınması üzerine, "Netanyahu'nun ülkemiz için artık bir tehdit oluşturduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Ülke basını, Netanyahu'nun siyasi partisi Likud'dan bakan ve milletvekillerinin evlerinin etrafında protestolar yapıldığını geçti. Hükümetin bahse konu düzenlemelerine karşı çıkan yüzlerce protestocu, ellerinde tuttukları İsrail bayraklarıyla başkent Tel Aviv'in ana arterlerinden Ayalon Otoyolu'nu çift yönlü olarak ulaşıma kapattı.



Gallant yargı düzenlemesinin durdurulması yönünde çağrıda bulunmuştu

Gallant, İsrail'de kitlesel gösterilere ve siyasi krize sebep olan tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması amacıyla hükümete çağrıda bulunmuştu.

Savunma Bakanı, "İsrail içindeki ayrılık, İsrail savunma teşkilatına ve ordusuna derinlemesine etki etti. Bu, ülkemizin güvenliğine yönelik büyük ve açık bir tehdittir. Buna müsaade etmeyeceğim." demişti.

Gallant'ın çağrısına, partisinden de destek gelmişti.

Likud vekilleri David Bitan ve Yuli Edelstein, Gallant'a katılarak, bahse konu yasa tasarısının durdurulması ve diyalog çağrısı yapmıştı.

Ülke basını, Tarım Bakanı Avi Ditcher'ın da Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesinin durdurulmasına yönelik görüş beyan ettiğini öne sürmüştü. Ditcher gerçekleştirdiği açıklamayla Netanyahu ve hükümetle koordinasyon içinde olduğunu açıklamıştı.

Yorumlar (0)