İsrail'de hükümetin düşmesi gündemde

İsrail'de koalisyon hükümeti, işgal yasa tasarısını meclisten geçiremedi.

DÜNYA 07.06.2022, 09:43 07.06.2022, 12:03
İsrail'de hükümetin düşmesi gündemde

İsrail Parlamentosu, ceza kanununun işgal altındaki Batı Şeria'da hayatını sürdüren İsrail vatandaşı yerleşimciler adına uygulanmasını gerçekleştiren olağanüstü halin temmuz ayı sonrasına uzatılmasıyla alakalı yasa tasarısını oyladı. Parlamentoda bulunan 120 milletvekilinden 52’si lehte, 58'i aleyhte oy kullandı.

İsrail'de son zamanlarda desteğini çeken milletvekilleriyle beraber parlamento çoğunluğunu kaybeden sekiz partili koalisyon hükümeti için söz konusu yasa test niteliğinde görülüyordu.

"Bölge tamamıyla bir suç yuvasına dönüşecek"

İsrail’in ana muhalefet partilerinden Likud, işgal altında bulunan Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşim yerlerinde hayatını sürdüren Yahudilerin seçmen tabanı olmasına nazaran koalisyon hükümetini düşürmek adına aleyhte oy kullandı.

Parlamentodaki oturuma katılım sağlayan Adalet Bakanı Gideon Saar, mecliste gerçekleştirdiği konuşmada, yasanın geçmemesi durumunda İsrail polisinin, suç işleyen kişilerin işgal altında bulunan topraklara kaçanları yakalayamayacağını belirterek, “Suç işleyen kişiler bu topraklara kaçarsa polisimiz bunları yakalayamayacak. Polisler bu bölgede yasal olarak bulunamayacak. Bölge tamamıyla bir suç yuvası haline gelecek" şeklinde ifade etti.

Arap milletvekilleri aleyhte oy verdi

Yasa tasarısı, İsrail'in 1967 tarihinde işgal ettiği Batı Şeria'da hayatını sürdüren İsrailli yerleşimcilerin, o tarihten bu zamana kadar aynı bölgede yaşayan Filistinlilerin aksine, İsrail askeri mahkemeleri yerine sivil mahkemelerde yargılanması ve ceza alması durumunda sivil cezaevinde gönderilmesi, sosyal güvenlik sisteminden yararlanması gibi imtiyazları sağlayan olağanüstü hali planlı olarak beş senede bir uzatıyordu.

İşgal altında bulunan Batı Şeria'da hayatını sürdüren Filistinliler, İsrail askeri kanunlarıyla yargılanıyordu. Söz konusu yasa, haziran ayı sonuna kadar geçerli bir şekilde devam edecek.

Üç milletvekili çekimser oy kullandı

Koalisyon ortaklarından olan, İsrail vatandaşı Filistinlilerin partisi Birleşik Liste'den (Ra'am) bir milletvekilinin kullanacağı oy merakla bekleniyordu. Filistinlilerin partisi söz konusu yasa tasarısı için aleyhte oy kullandı. Parti lideri Mansur Abbas içerisinde olmak üzere üç milletvekili ise çekimser oy verdi.

Koalisyon ortaklarından, İsrail İşçi Partisinden Filistin asıllı olan Milletvekili İbtisam Mara'ana da aleyhte oy kullandı. Sol Meretz Partisinden, koalisyondan desteğini daha öncesinde çeken sonrasında ise kararından geri vazgeçen Filistin asıllı Milletvekili Rina Zuabi, yasa aleyhinde oy verdi.

İsrail’de hükümet düşebilir

Alınan bilgilendirmelere göre İsrail'de koalisyon hükümeti için Batı Şeria'da işgal altında yaşayan vatandaşlarına, Filistinlilere göre ayrım yaptığı yasa tasarısı koalisyon adına bir test niteliği gösteriyordu.

Ülke basını konu ile ilgili yayınladığı haberlerde, "Koalisyon için sonun başlangıcı", "Koalisyona ağır darbe" gibi başlıklar kullandı.

İsrail koalisyon hükümetinde neler oluyor?

İsrail'de koalisyon hükümeti 8 partinin birleşmesiyle beraber, 61 milletvekilinin güvenoyuyla Haziran 2021 tarihinde kurulmuştu.

Başbakanı Naftali Benett'in önderlik ettiği sağda yer alan Yamina Partisinden Milletvekili Idit Silman, geçtiğimiz ay "yeterince sağ siyaset gösteremediği" nedeniyle koalisyondan ayrıldığını duyurmuştu. Bu durumda, iktidar ve muhalefet mecliste 60-60 sayısına gelerek eşitlenmişti.

Geçtiğimiz haftalarda sol partiden olan Filistin asıllı İsrail vatandaşı Zuabi, önce koalisyondan ayrıldığını duyurdu. Daha sonrasında ise geri dönüş yaptığını açıklamıştı.

İsrail basını, ana muhalefet partisi Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun hükümeti indirmek için kulis yaptığını duyurmuştu.

İsrail, hükümet ve koalisyon krizleri sebebiyle son 41 ayda 4 seçim gerçekleştirdi.

Yorumlar (0)