İsrail'de dengeler değişiyor: "Arap milletvekilleri ülkeden gitsin" çağrısı!

İsrailli aşırı sağcı milletvekili Itamar Ben-Gvir, İsrail Meclisi'ndeki Arap kökenli milletvekillerinin "geriye dönüş olmaksızın" İsrail'i terk etmelerini istediğini söyledi.

DÜNYA 08.11.2022, 05:44 08.11.2022, 15:04
İsrail'de dengeler değişiyor: "Arap milletvekilleri ülkeden gitsin" çağrısı!

Twitter hesabından bir paylaşım yapan Otzma Yahudit (Yahudi Gücü) Partisinin lideri olarak bilinen Ben-Gvir, İsrail Meclisi'ndeki Arap Milletvekili Ahmed et-Tıbi'nin havalimanında bazı arkadaşlarıyla görüldüğü bir görüntüye yer verdi.

"Dönmemelerini umuyoruz"

Ben-Gvir, Tıbi'nin havalimanındaki görüntüsünü, "Vakti geldi. Yalnızca böyle iyi haber almayı ve bir daha dönmemelerini umuyoruz." gibi bir yorumla paylaştı.

İsrail'de sağcı bir internet sitesinin haberinde ise bu gönderiden önce Ben-Gvir'in, aynı görüntüye "kazandık", "İsrail'den kaçıyorlar", yorumlarını yaptığı ve sildiği öne sürüldü.

İsrail'deki son seçimler

İsrail Merkez Seçim Komitesinin duyurduğu sonuçlara göre 1 Kasım'daki seçimlerde Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi 32 milletvekili çıkardı.

Bu neticeye göre, Netanyahu'nun bloğunda bulunan aşırılık yanlısı-ırkçı "Dini Siyonizm" ve "Yahudi Gücü" partilerinin yer aldığı liste, seçim yarışını 14 milletvekiliyle 3'üncü sırada bitirdi. Filistinlilere karşı ayrımcı ve ırkçı söylemleri sebebiyle eleştirilen bu partilerin yeni kurulacak olan hükümette söz sahibi olacağı tahmin ediliyor.

Aşırı sağ endişe yaratıyor

"Dini Siyonizm" ile kurduğu listeyle seçimden 3'üncü sırada çıkan Yahudi Gücü Partisi'nin merkezinde gerçekleştirilen seçim kutlamalarında Arapların hedef alındığı ırkçı tezahüratlar eşliğinde sevinç gösterileri yapılması öne çıkmıştı.

Netanyahu'nun oluşturacağı koalisyon hükümetinde Yahudi Gücü lideri Itamar Ben-Gvir'in bulunma ihtimali ise yeni hükümetin Filistin politikası bakımından endişe yaratıyor.

Mescid-i Aksa baskınları benzeri provokatif eylemleri ile bilinen Ben-Gvir, işgal altında bulunan Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilerin şiddetlerini teşvik etmesiyle biliniyor.

Yorumlar (0)