İsrail'de çatışma: 47 polis yaralı

İsrail'de Etiyopya asıllı bir gencin polis kurşunuyla yaşamını yitimesine tepki göstermek için ülke genelinde protestolar düzenlendi. Protestolar sırasında 47 polis yaralanırken, 60 gösterici de gözaltına alındı.

DÜNYA 03.07.2019, 08:08 03.07.2019, 12:09
İsrail'de çatışma: 47 polis yaralı

İsrail'de Etiyopya asıllı bir gencin polis kurşunuyla yaşamını yitirmesine tepki göstermek için ülke genelinde düzenlenen protestolarda 47 polis yaralanırken, 60 gösterici de gözaltına alındı. 

İsrail'in kuzeyindeki Kiryat Haim kentinde pazar günü görevli olmayan bir polisin açtığı ateş sonucu Etiyopya asıllı 19 yaşındaki İsrail vatandaşı Solomon Tekah hayatını kaybetti. Bu olay, ülke genelinde gösterilerin düzenlenmesine neden oldu.

Birçok farklı şehirde gerçekleştirilen gösterilerde protestocular ile polis arasında zaman zaman arbede yaşandı. 

Gösterilerin en önemli adreslerinden biri olan başkent Tel Aviv'de Azrieli Tower yakınlarındaki bir ana yol, protestocular tarafından çift yönlü trafiğe kapatıldı.

Protestocular, yola barikat kurdu ve lastik yaktı. Yoldan geçmek isteyen bazı araçlara saldıran protestocular, bazı araçları ateşe verdi ve kapattıkları yollara kaldırım taşlarını yığdı. 

Protesto sebebiyle Tel Aviv'deki trafik kilitlenirken, kilometrelerce araç kuyruğu meydana geldi. 

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, gösterilerde şu ana kadar 47 polis yaralanırken, 60 gösterici de gözaltına alındı.

Netanyahu'dan protestoculara çağrı

Başbakan Binyamin Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, Tekah'ın yaşamını yitirmesinden üzüntü duyduğunu kaydetti. 

Göstericilere yolları trafiğe açma çağrısında bulunan Netanyahu, "Çözmemiz gereken birçok sorun olduğunu biliyorum. Bu sorunları çözmek için çok çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Fakat sizlerden bir şey istiyorum. Yolları kapatmaya son verin." dedi. 

İsrail'deki Etiyopya asıllı 140 binin üzerinde Yahudi bulunuyor. Yaklaşık 80 bin Etiyopyalı Yahudi, 1984 ve 1991 yıllarında İsrail'e göç etmişti. Uzun yıllar dışa kapalı olarak yaşayan Etiyopyalı Yahudiler, İsrail dini otoriteleri tarafından geç bir dönemde tanınmıştı. 

'Falaş' olarak da isimlendirilen Etiyopyalı Yahudiler, geçen yıllarda İsrail'de ırkçılık ve ayrımcılığa maruz kaldıkları gerekçesiyle protestolar düzenlemişti.

İsrail basınına göre, 1997'den beri polisle yaşanan arbedeler sırasında 11 Etiyopyalı hayatını kaybetti.
 

Yorumlar (0)