İsrail basınından Mescid-i Aksa iddiası

İsrail medyasında yer bulan haberlerde, Mescid-i Aksa’nın ramazan sonuna dek Yahudi ziyaretçilere kapatılacağı belirtilerek, bahse konu yasağın 23 Nisan'a kadar uygulamaya konulacağı kaydedildi.

DÜNYA 20.04.2022, 01:31 20.04.2022, 01:33
İsrail basınından Mescid-i Aksa iddiası

Abluka altındaki Kudüs’te İsrail kolluk güçlerinin Mescid-i Aksa’ya yönelik düzenlediği saldırıların ardından Mescid-i Aksa’nın Yahudi ziyaretçiler için girişe kapatıldığı iddia edildi. İsrail medyasında yer bulan haberlerde, Mescid-i Aksa’nın ramazan sonuna dek Yahudi ziyaretçilere kapatılacağı belirtilerek, bahse konu yasağın 23 Nisan'a kadar uygulamaya konulacağı kaydedildi.

Bahse konu haberlerde, Yahudi ziyaretçilerin Mescid-i Aksa’ya yaklaşık olarak iki hafta sonra girebilecekleri aktarıldı. Haberde, kolluk kuvvetlerinin her sene ramazan ayının son günlerinde Mescid-i Aksa’yı Müslüman olmayanlara kapattığı anımsatılarak, kısıtlamanın süresinin seneden seneye değişiklik gösterdiği aktarıldı.

Uzmanlar, uygulamaya konulacak olan kısıtlamanın son haftalarda yükselen tansiyonu düşürmek maksadıyla alındığını iddia ederken, aşırı sağcıların kısıtlama kararını öfkeyle karşılayacaklarını ifade etti. Bazı sağ görüşlüler ise bu durumu İsrail hükümetinin yenilgisi olarak değerlendirirken, bazıları ise hükümetin zayıfladığını belirtti.

Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog telefonda görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İsrailli birtakım fanatik grupların ve kolluk kuvvetlerinin Filistinlileri hedef alan saldırılarının İslam camiasında haklı tepkilere yol açtığını kaydetmişti.

Erdoğan, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, “İsrail Cumhurbaşkanı Sayın Herzog ile bugün telefonda görüştük. Söz konusu görüşmemizde, son haftalarda Filistin’de İsrailli birtakım radikal grupların ve kolluk kuvvetlerinin neden olduğu olaylar başta olmak kaydıyla bölgesel meseleleri ve Türkiye-İsrail ilişkilerini ele aldık. Ramazan ayının başlaması itibarıyla Mescid-i Aksa ve Batı Şeria dahil olmak üzere yaşanan olaylarda 400’den fazla Filistinlinin yaralanması ve 18 kişinin yaşamını yitirmesi bizleri derinden üzmüştür. Mescid-i Aksa’nın son birkaç gündür sabah namazının ardından fanatik grupların baskınına maruz kalması ve müdahaleler sonucunda yine rahatsız edici görüntüler oluşması, tansiyonun Gazze’ye de yansıması üzüntümüzü bir kat daha artırmıştır. Bayramların bayram atmosferinde yaşanması gerekirken birtakım radikaller sebebiyle her yıl karşı karşıya kalınan bu görüntüler vicdanları yaralamakta, bütün İslam aleminde haklı tepkilere sebep olmaktadır. Oldukça hassas olan bu dönemde, Mescid-i Aksa’nın maneviyatı ve statüsüne yönelik tehdit ve tahriklere müsaade edilmemesinin zaruretini bir defa daha vurgulamak istiyorum. Herkesin bu mübarek mekanın ve mübarek günlerin kutsiyeti ve maneviyatını korumak adına azami çabayı sarf etmesi çağrımı tekrarlıyorum. Türkiye olarak her zaman huzurun ve sulhun temini yönünde çalışmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)