İsrail askerleri göstericilere müdahale etti

Nablus şehri yakınlarında çok sayıda Filistinli Amerika'nın "Yüzyılın Anlaşması" ismini verdiği sözde barış planını protesto etti.

DÜNYA 30.01.2020, 10:00 30.01.2020, 16:55

İsrail askerleri, Amerika Birleşik Devletleri tarafından hazırlanan sözde barış planını protesto etmek için işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus şehri yakınlarında toplanan Filistinli göstericilere müdahalede bulundu.

İsrail askerlerinin, Nablus kenti yakınlarındaki Beyta köyünde gösteri yapan Filistinlilere göz yaşartıcı gaz bombası kullanarak müdahale etmesi sonucu 7 kişinin gazdan etkilendiğini açıklayan Filistin Kızılayı, gazdan etkilenenlerden birisinin hastaneye kaldırıldığını, diğerlerinin ayakta tedavi edildiğini kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın önceki gün kamuoyuna duyurduğu sözde barış planının akabinde Filistin'in farklı noktalarında protesto gösterileri düzenlenmeye başlamıştı.

Donald Trump'ın sözde barış planı 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna duyurmuştu.

"Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen 80 sayfalık sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu ileri sürmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı ve danışmanı Jared Kushner'in de imzası bulunan sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planını "İsrail için çok büyük ve tarihî bir kazanım" diye nitelendirmişti.

Sözde barış planının açıklandığı toplantıya, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Bahreyn ve Umman'ın Washington büyükelçileri de katılmış, ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısı sırasında üç büyükelçiye özellikle teşekkür etmişti.

Yorumlar (0)