İspanya’daki ulusal bayrama, polemikler gölge düşürdü

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya’nın ulusal bayramı olan ve her yıl 12 Ekim’de kutlanan “Hispanidad”, bu sene de polemiklerin gölgesinde kaldı. 

DÜNYA 12.10.2022, 17:10 13.10.2022, 11:58
İspanya’daki ulusal bayrama, polemikler gölge düşürdü

Amerika kıtasının keşfi ve İspanya’nın çoğulcu parlamenter monarşiye geçiş sürecini simgeleyen 12 Ekim İspanya Ulusal Bayramı “Hispanidad”, her sene olduğu gibi bu yıl da ülkeyi ikiye böldü. Pandemi süreci sebebiyle 2020 yılında iptal edilen, 2021 yılında ise kısıtlı katılımla gerçekleştirilen kutlamalara bu sene 150 askeri araç, 4 binden fazla asker ile 84 helikopter ve uçak katıldı. 

Başbakan Pedro Sanchez istifaya davet edildi

Başkent Madrid’deki resmi törene birkaç dakika geç kalan ve protokol kurallarının çiğnenmemesi için Kral 6’ıncı Felipe’nin araçta beklemesine sebep olan Başbakan Pedro Sanchez, günün en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Geçen sene olduğu gibi bu sene de sağ görüşlü bir grup tarafından ıslıklanan Sanchez, istifaya davet edilerek protesto edildi. 

Bir yanda protesto gösterileri, bir yanda resmi kutlama

Öte yandan 17 özerk yönetimden oluşan İspanya’nın 15 yönetimi törenlerdeki yerini alırken, Katalonya ve Bask bölgesi temsilcileri ise bu sene de kutlamalara iştirak etmedi. Katalonya'daki ayrılıkçı özerk hükümet geçen sene bir açıklama yayımlayarak 12 Eylül tarihini "İspanya'nın Latin Amerika'daki soykırımının yıl dönümü" olarak nitelendirmişti. Öte yandan, Madrid'de yaşayan Latin Amerika kökenli bazı sivil toplum örgütleri de, "Kutlanacak bir şey yok, kolonileşmeye hayır” sloganlarıyla resmi törene tepki gösterdi. 

Kristof Kolomb'un Amerika kıtasına ilk kez ayak bastığı 12 Ekim 1492 tarihinin anılmasına dayanan etkinlikler, 1987 yılında yapılan yasal değişiklikle İspanya Ulusal Bayramı olarak resmileştirilmişti.

Yorumlar (0)