İspanya ve Portekiz: Madalyonun iki ayrı yüzü!

İspanya ile Portekiz’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı ölüm oranlarındaki farkın nedenleri açıklandı.

DÜNYA 24.04.2020, 12:16 24.04.2020, 13:23
İspanya ve Portekiz: Madalyonun iki ayrı yüzü!

İspanya ve Portekiz’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı ölüm oranları arasındaki farkın nedenleri Business Insider'da yer alan haberde açıklandı.

Zamanında cevap

Portekiz, "salgına verilen yanıt konusunda en ileri görüşlü ülke" olarak nitelendirilirken, ülkede henüz sadece 100 vakanın tespit edildiği 13 Mart’ta sıkı karantina kuralları getirildiği, aynı zamanda İspanya’nın benzer tedbirleri ancak vaka sayısının 6 bini geçtiği 14 Mart’ta aldığı ortaya koyuldu.

Çabucak kontrol altına alınabildi

Portekiz’in tek bir komşusu olduğundan ülkenin coğrafi konumunun durumu etkileyen bir diğer faktör olduğu, sınır geçişleri hızlıca kontrol altına alınarak salgının gelişimine yön verildiği belirtildi.

Sağlık kurumları iyi bir politika izledi

Öte yandan Portekiz’deki durumun daha iyi olmasının önemli bir sebebi olarak sağlık kurumlarının politikası gösterilirken, ülkede sadece ağır hastaların hastanelere alınarak, diğer tüm hastaların evlerine gönderildi ve böylece sağlık sistemine çok fazla yük binmediğine dikkat çekildi.

Koordinasyon

Portekizli siyasiler, tıbbî çalışanlar ve de vatandaşlar arasındaki koordinasyonun da salgınla mücadelede önemli bir faktör olduğunun altı çizildi.

Bu farklılıklar göz önünde bulundurulduğunda iki ülke arasındaki farkın bu denli fazla olması doğal karşılanıyor. Bugüne kadar Portekiz’de tespit edilen Covid-19 enfekte vaka sayısı 22 bin 353 iken İspanya’da 213 bin 24. Portekiz’de salgından dolayı 820 kişi yaşamını yitirirken İspanya’da 22 bin 157 kişi hastalığa gözlerini yumdu.

Yorumlar (0)