İspanya solu koalisyon için birleşti!

Son 5 ayda anlaşamayan Sosyalist İşçi Partisi ve Unidas Podemos pazar günkü seçimlerden 48 saat sonra uzlaştı.

DÜNYA 12.11.2019, 17:55
İspanya solu koalisyon için birleşti!

İspanya'da pazar günü yapılan erken genel seçimlerden sonra, ülke tarihinde ilk olacak bir koalisyon hükümeti kurulması için sol görüşlü Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Unidas Podemos arasında ön anlaşma sağlandı.

Seçimlerden 1. parti çıkan fakat tek başına iktidara gelecek çoğunluğu kazanamayan PSOE'nin lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, hükümetin kurulması için hızlı adım attı.

Sanchez ve aşırı sol görüşlü Unidas Podemos ittifakı lideri Pablo Iglesias mecliste bir araya gelirken, iki lider hükümet kurulması için ön anlaşmaya imza atıldı.

Basına mensuplarına soru kabul etmeden açıklamada bulunan Sanchez, "Her iki partinin de taahhüdü İspanya'daki siyasi belirsizliği kaldırmaktı. Tüm yasama dönemini kapsayan, 4 yıllık, istikrarlı bir hükümet kuracağız." diye konuştu.

28 Nisan'daki seçimlerinden sonra hükümet kurmayı başaramamalarının vatandaşlarda "hayal kırıklığı yarattığının farkında olduklarını" kaydeden Sanchez, "Hükümet ruhuna uymayacak tek şey İspanyollar arasında kin ve nefret olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Bu tarihi bir gereklilik"

Unidas Podemos lideri Iglesias, "Nisan'da hükümet kurmak için tarihi bir fırsat vardı şimdi ise bu tarihi bir gereklilik." dedi ve "yurttaş" olarak tanımladığı PSOE'lilerle birlikte çalışmaktan onur duyacaklarını belirtti.

Iglesias ayrıca, kuracakları sol koalisyon için "Aşırı sağa karşı en iyi aşı bu." yorumunu yapmıştı.

Yorumlar (0)