İspanya'da ilginç "emeklilik" davası: Franco programıyla emekli oldu!

İspanyol bir kadın, cinsiyet eşitliği için çıkarılan bir iş kanunu sayesinde erken emeklilik hakkı kazandı.

DÜNYA 15.02.2020, 17:33
İspanya'da ilginç "emeklilik" davası: Franco programıyla emekli oldu!

İspanya'da bir kadın, diktatör Francisco Franco'nun iktidarından kalma bir sosyal programa katıldığı süreyi de sayarak erken emekli olma talebinde bulundu.

Erken emeklilik imkanından yararlanmak için 7 gününün eksik olduğunu öğrenen kadın, 1937 yılında yaratılan ve kadınlara toplumsal ve iş kabiliyeti kazandırmak için yaratılan programda geçirdiği süreyi saydırmak isteyince Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü'nün reddiyle karşılaştı.

İtirazını Yüksek Mahkeme'ye taşıdı

Ülkenin özerk Katalonya bölgesinde yaşayan kadının itirazı üzerine davaya bakan en üst Katalan mahkemesi de kadının itirazını haksız buldu. Kararlardan memnun olmayan İspanyol kadın, İspanya Yüksek Mahkemesi'ne giderek itirazda bulundu. 

İspanya Yüksek Mahkemesi, Cuma günü açıkladığı kararıyla kadının haklı olduğunu, erkeklerin vatanî görev veya benzer programlarda geçirdiği sürenin emekliliğe yönelik sayıldığını, cinsiyet eşitliğini sağlayan iş kanunu sayesinde de kadının programda geçirdiği sürenin emekliliğine yönelik sayılabileceğine hükmetti. Böylelikle erken emeklilik hakkını kovalayan kadın hukuken haklı çıktı.

Franco öldükten sonra kaldırıldı

Kadınların Toplumsal Hizmet Programı, İspanyol İç Savaşı sırasında faşist general Francisco Franco tarafından çıkarılmıştı. Genel katılım zorunlu olmasa da kamu yönetiminde çalışmak isteyen ve 17 ila 35 yaş arası bütün kadınlar programa katılmak zorundaydı. Program, Francisco Franco öldükten 5 yıl sonra 1978'de kaldırılmıştı.

Yorumlar (0)