İspanya'da 4 yılda 4. seçim

İspanya, 4 yılda 4. seçim için sandığa gidiyor.

DÜNYA 10.11.2019, 16:05
İspanya'da 4 yılda 4. seçim

İspanyollar, 4 yılda 4. kez oy kullanmak için sandık başına gidiyor. Ülkede iktidarın oluşturulması için gereken çoğunluğun sağlanamamasından dolayı yapılan erken seçimlerde 350 milletvekili ve 208 senatör seçilecek.

İspanya demokrasi tarihinde 16. kez seçim yapılacak. İspanyol vatandaşların oy kullanması için 22 bin oy kullanma merkezinde 59 bin 358 seçim masası kurulacak, 18 yaşını dolduran 226 bin 771 yeni seçmen de oy kullanacak. Ülke genelinde 211 bin 200 sandık olduğu belirtiliyor.

Çoğunluğu yine kimse bulamayacak

Seçim sonuçlarını tahmin etmeye yönelik yapılan anketlerde, 28 Nisan'daki seçimlerde de birinci çıkan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) kazanacağı tahmin ediliyor. Başbakan Pedro Sanchez'in partisi, yine 28 Nisan sonuçları gibi tek başına iktidarı kuracak kadar oy elde edemeyecek gibi gözüküyor. Anketler, hiçbir partinin çoğunluk sandalye sayısı olan 176'yı bulamayacağını gösteriyor.

İspanya'da yapılacak seçimlerde PSOE'nin yine birinci parti gelecek olmasına rağmen oy kaybedeceği, aşırı sağcı olan Vox partisinin ise oy oranını artıracağı iddia ediliyor.

Katalonya için özel önlem alındı

İspanya yüksek Mahkemesi'nin eski liderlerinin tutuklanması kararının ardından yeniden sokaklarında eylemlere sahne olan ve halkın seçimleri boykot edeceği açıklanan Katalonya'da, 8 bin yerel 4 bin 500 ulusal güvenlik güçlerine ait polis ve sivil görevli, seçimlerin düzgün bir şekilde yapılabilmesi için görevlendirildi.

İspanya'da 28 Nisan'da düzenlenen seçimlere katılım oranı %72 olarak hesaplanmıştı. 10 Kasım seçimlerine katılım oranının daha düşük olması bekleniyor.

Yorumlar (0)