İspanya Başbakanı bu açıklamayı Türkiye'de yapsa...

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkesinde 3 gündür devam eden ve şiddete evrilen gösterilere sert tepki gösterdi. Pedro Sanchez, İspanya'dan demokratik hukuk devleti olduğunu, başkalarının özgürlüklerine saldırı anlamına gelen şiddet gösterilerine izin vermeyeceklerini, halkın güvenliğini garanti ettiğini bildirdi. İçişleri Bakanı ise, şiddet yanlısı göstericiler için "hak kavramını yanlış kullanan azınlık" tanımını kullandı ve polisine sahip çıktı.

DÜNYA 19.02.2021, 16:32 20.02.2021, 15:11
İspanya Başbakanı bu açıklamayı Türkiye'de yapsa...

Hakkındaki hapis cezası sebebiyle tutuklanıp cezaevine konulan rapçi Pablo Hasel'in salıverilmesi için İspanya'da 3 gündür yapılan ve şiddete evrilen gösterilere sert tepki gösteren İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 90 göstericinin gözaltına alınması, 100'e yakın kişinin ise yaralanmasına yol açan şiddet gösterileri ile ilgili Merida kentinde katıldığı bir etkinlikte ilk kez konuştu.

"Demokrasilerde 'şiddet' asla kabul edilemez"

İfade özgürlüğü tartışmaları ve Katalonya problemiyle bağlantılı olarak İspanya'da son zamanlarda gündeme getirilen "demokrasi tartışmalarına" işaret eden İspanya Başbakanı Sanchez, İspanya'nın tam demokrasinin bulunduğu bir ülke olduğunu, demokratik ülkelerde ise ne biçimde olursa olsun şiddetin asla kabul edilemez olduğunu belirterek, şiddeti haklı kılacak hiçbir şeyin olmadığını, şiddetin bir özgürlük olmadığını, şiddetin demokrasiye ve diğer insanların özgürlüklerine saldırı olduğunu, hükümet olarak her türlü şiddetin tam karşısında olduklarını ve halkın güvenliğini garanti ettiklerini ifade etti.

İçişleri Bakanı da sert çıktı

İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska ise İspanya Parlamentosu Komisyonunda konuştu ve rapçi Pablo Hasel'e destek gösterileri sırasında yaşanan şiddet eylemlerinin "hiçbir surette hiçbir haklı tarafı olmayacağının" altını çizdi.

Şiddet yanlıları ile ilgili "hak kavramını yanlış kullanan azınlık" ifadesini kullanan İçişleri Bakanı Marlaska, göstericilere müdahalede bulunan polislere açık destek verdi.

Rapçi Hasel neden tutuklandı?

Şarkılarında ve Twitter'da kullandığı bazı ifadeler sebebiyle "terörü övmek, İspanya Kralı ile devlet kurumlarına hakaret etmek" suçlamasıyla mahkeme tarafından 9 ay hapis cezası verilen rap sanatçısı Hasel, 16 Şubat 2021 tarihinde polis tarafından gözaltına alınmış ve yargı kararının gereği olarak cezaevine teslim etmişti.

Dün ise Hasel ile ilgili başka bir suçlamadan ötürü 2,5 sene hapis cezası öngören bir başka mahkeme kararı verilmişti.

İspanyol rap sanatçısı Hasel'in cezaevine girmesi, İspanya'da ifade özgürlüğü ve demokrasi tartışmalarını gündeme getirmiş, hükümet yetkilileri ise "terörü övmenin, devlet büyüklerine ve devlet kurumlarına hakaret etmenin" özgürlük olmadığını hatırlatmıştı.

Yorumlar (0)