İslamofobi karşıtı gösteri Fransa'yı böldü!

Fransa'nın başkenti Paris'te protestocular "İslam karşıtı açıklamalar ve saldırıları protesto etmek için" sokaklara çıktı.

DÜNYA 10.11.2019, 23:55
İslamofobi karşıtı gösteri Fransa'yı böldü!

Fransa'nın başkenti Paris'te derneklerin çağrısıyla bikişinin katılımıyla birçok kişi Gare Du Nord tren garından toplandı ve Nation Meydanı'na yürüdü. 

Eylemciler, başörtülü Müslümanlara ayrımcılık yapılmamasını istedi.

Göstericiler, "Başörtülü Müslüman kadınlar ile dayanışma" sloganları attı ve "Irkçılığa son", "Müslümanlara karşı ayrımcılığa son", "İslamofobiye son", "Müslümanlara karşı şiddete hayır" ve "Başörtüsü siyasi sembol değil" yazılı dövizler taşıdı.

Gösteride Müslüman kuruluşlarının temsilcileri, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinin (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, LFI milletvekili Eric Coquerel, Senatör Esther Benbassa, sarı yeleklilerin liderlerinden Jerome Rodrigues, ülkenin en büyük işçi sendikalarından Genel İş Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez, Barış için Yahudi Fransız Birliği (UJFP) ve İnsan Hakları Ligi (LDH) yetkilileri ve birçok gazeteci yer aldı.

Eyleme, Occurence adlı kuruluşa göre 13 bin 500, organizatörlere göre ise 40 bin kişi katıldı.

Fransız bakan: "Protesto laikliğe karşı yapılıyor"

Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa, eylem sürerken sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu gösteriye katılım konusunda çağrı yapmadıklarını belirtti. Bakan Schippa, bu protestonun laikliğe karşı yapıldığını ileri sürdü.

Macron: "Kamuya açık alanlarda başörtüsü beni ilgilendirmez ancak..."

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise "Kamuya açık alanlarda başörtüsü beni ilgilendirmez ancak kamu kurumlarında, okulda ve çocuklara eğitim verildiğinde başörtüsü meselesi beni ilgilendirir. Laiklik bunu gerektirir." demişti.

Fransız aşırı sağcı milletvekili Julien Odoul, Müslüman bir kadından oğlunun yanında başörtüsünü çıkarmasını istemiş ve sözlü saldırı yapmıştı.

Yorumlar (0)