İslam Teşkilatı'ndan 'Filistin' açıklaması: 'Bu bir savaş suçu'

İslam İşbirliği Teşkilatı, İsrail devletinin Kudüs’teki eylemlerine şiddetli bir şekilde tepki gösterdi.

DÜNYA 10.05.2021, 17:51 11.05.2021, 14:02
İslam Teşkilatı'ndan 'Filistin' açıklaması: 'Bu bir savaş suçu'

İslam İşbirliği Teşkilatı, Ramazan ayında Kudüs’te yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, sorumlu herkesin yargılanması gerektiğine dikkat çekti.

“Bu bir savaş suçu”

İİT'nin Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu'ndan gelen açıklamada, işgal altında bulunan Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da ibadetlerini yerine getiren Filistinlilere güç uygulanmasına yönelik bir kınama mesajı yayınlandı.

Bu tarz müdahalelerin, dini özgürlükler açısından ciddi bir ihlal olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin evlerinden tahliye edilmesi esnasında İsrail'in, Filistin halkına yönelik saldırılarını ve vahşetini artırması, bütün sorumluların yargılanmasını zorunlu kulan bir savaş suçudur." sözlerine yer verildi.

Yapılan açıklamada, Doğu Kudüs’ün, Filistin’in ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulanırken, İsrail’in hiçbir müdahale ile bu bölgenin bir parçasına el koyamayacağına dikkat çekildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile birlikte uluslararası topluma "İsrail'e bu insanlık dışı müdahale ve eylemlerinden vazgeçmesi yönünde baskı ve bu gerginliği adil ve hakkaniyetli bir çözüme kavuşturmak için önlemler alma" çağrısı yaptı.

Kudüs’te yaşananlar

İşgal altında bulunan Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinlilere uygulanan zorunlu göç müdahaleleri sebebiyle günlerdir gergin anlar yaşanıyor. İsrail polisinin, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıları ise bölgedeki gerilimi yükseltiyor.

İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'ya sabah düzenlediği baskında, Filistinlilere plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtilmişti.

Şu ana kadar İsrail polisinin eylemleri nedeniyle en az 305 Filistinli’nin yaralandığı bildirilmişti.

Yorumlar (0)