İskoçya, “bağımsızlık” için yürüdü! İrlanda ve Katalonya’dan destek geldi 

İskoçya Edinburg’daki bağımsızlık yanlıları, İngiltere’nin reddetmesine karşın “bağımsızlık” referandumu yapılması için yürüdü.  

DÜNYA 26.09.2021, 09:45
İskoçya, “bağımsızlık” için yürüdü! İrlanda ve Katalonya’dan destek geldi 

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden resmen ayrıldığı Brexit sürecine karşı çıkan ve AB üyeliğinde kalmak isteyen İskoçya, başkent Edinburg’e akın etti. AB’den ayrılmak istememelerini, işsizliğin artmasını ve ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek başkent sokaklarına dökülen halk, İngiltere’den ayrılıp bağımsızlığı ilan etmek için referanduma gidilmesini istiyor.  



İskoç parlamentosuna yürüdüler 

Bağımsızlık referandum istemek için sokaklara inen İskoçlar, polis engeline takıldı. Şehir merkezindeki meydana gidilmesine izin vermeyen vatandaşlar, merkezin hemen dışındaki Dalkeith sokağında toplanmak zorunda kaldı. İskoç yerel saati ile 13.00’da başlayan gösteriler, bu sokak üzerinden başlayarak parlamento binasına kadar uzandı. “Britanya devleti dağılsın”, “Şimdi bağımsızlık” ve “Bağımsız İskoçya” sloganları atarak yürüyen halk, yazılı dövizler de taşıdı.  



İrlandalılar ve Katalanlar da bağımsızlık isteğine destek verdi 

İngiltere’den ayrılmak ve Britanya birliğini bozmak isteyen Katalanlar ve İrlandalılar ve bağımsızlık yürüyüşünde İskoçlara destek verdi. Gösteride, üç ülkenin de bayrakları açıldı. Etkinliği düzenleyen bağımsız grubun lideri Keir McKehnie, amacın, Başbakan Boris Johnson’a mesaj vermek olduğunu, Britanya birliğinin ise ırkçı ve bölücü olduğunu hatırlattıklarını ifade etti ve şunları ekledi: “Bu korkunç evlilikten boşanmak istiyoruz.” 

İskoçların son 6 seçimdir bağımsızlık isteyen siyasi partilere oy verdiğini fakat buna karşın bağımsızlık için referandum yapılmasına izin verilmediğini aktaran McKehnie, “Büyük Britanya’da kaldığımız müddetçe fakirlik, pandemi ve işsizlik artarak. Daha fazla felaket istemiyoruz. İskoç hükümeti hemen şu anda bir referandum tarihi belirlemeli. Biz, AB’nin parçası olmak istiyoruz. Brexit’i onaylayan İngiliz hükümetine kızgınız.” ifadelerini kullandı. 



Vatandaşlar, 2022 itibarıyla bağımsızlık istiyor 

İskoç Ulusal Partisi, 2014 senesinde yapılan referandumda İskoçlar yüzde 55 oranla bağımsızlığı reddetmişler fakat Brexit kararının bu durumu değiştirdiğini belirtmişlerdi. Bunun için tekrar referanduma gidilmesini isteyen vatandaşlar, Brexit’in onaylanmaması için yüzde 62 oy kullandıklarını ve istemedikleri halde AB’den çıkarıldıklarını ifade ediyor.  

İskoçya Bölgesel Hükümet Başkanı Nicola Sturgeon her ne kadar 2023 yılı sonunda bağımsızlık reformuna gitmek istese de halk bu referandumun 2021 sonunda yapılmasını ve 2022 itibarıyla bağımsızlığın ilan edilmesini istiyor. Ancak yeniden referandum düzenlemek ve hatta bunu bağımsızlık için düzenlemek, İngiliz Parlamentosu’ndan gelecek izne bağlı. Johnson’un liderlik ettiği Muhafazakar Parti, 365 sandalye ile meclis çoğunluğunu elinde bulunduruyor. Bu durum da İskoçların yeni referandum için oy çoğunluğunu almasını zorlaştırıyor. 



Alternatif yollar aranıyor 

İskoç bağımsızlık yanlıları, referandum izni almak için alternatif yollar arıyor. Bu seçeneklerden biri de referandum uygulamak için İngiliz Parlamentosu’ndan izin almak gerekliliğini savunan yasayı mahkemeye taşımak. Diğer yol da merkezi hükümetin her türlü reddine karşı çıkarak referanduma gitmek ve olumlu sonuç alınması halinde tek taraflı olarak bağımsızlığı ilan etmek. Fakat bu da Katalonya’da olduğu gibi büyük gerginliklere ve merkezi hükümetin sert tepkilerine sebep olabilir. Bunun yaşanması da İskoçlara verilen AB desteğinin son bulmasına sebep olabilir zira Katalanlar, bağımsızlık için merkezi hükümete karşı geldiklerinde AB desteğini kaybetmişlerdi. 

Yorumlar (0)