İskoçlar, bağımsızlık için İşçi Partisi'yle görüşecek

İskoç Ulusal Partisi, 12 Aralık'ta düzenlenecek seçimin sonuçlarına göre İşçi Partisi'yle "progresif bir ittifak" oluşturabilir.

DÜNYA 08.11.2019, 16:05
İskoçlar, bağımsızlık için İşçi Partisi'yle görüşecek

İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon, Büyük Britanya'da 12 Aralık'ta düzenlenen seçimlerde kimsenin tek başına çoğunluğu elde edememesi durumunda, İşçi Partisi ile "progresif bir ittifak" kurabileceğini, bunun için de en büyük şartın ikinci bir İskoç bağımsızlığı referandumunun düzenlenmesi olduğunu söyledi.

Başbakan Boris Johnson, Brexit çıkmazını çözebilmek için 12 Aralık'ta bir erken seçim düzenlenmesini teklif etmişti. Seçime yönelik yapılan anketler, hükümeti oluşturan Muhafazakar Parti'yi İşçi Partisi'nden önde gösteriyor; ancak iki parti arasındaki oy farkı, anketten ankete değişiklik gösteriyor.

İktidarı İskoçlar mı belirleyecek?


İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, başkent Edinburgh'taki mitinginde konuşuyor.

İskoçya'da ise İskoç Parlamentosu'nda bulunan 59 koltuğun 35'i İskoç Ulusal Partisi'nde bulunuyor. Anket şirketleri, SNP'nin daha fazla oy alarak "iktidar belirleyecek" kapasiteye sahip olabileceğini iddia ediyor.

SNP lideri Sturgeon, Cuma günü İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta düzenlediği mitingte "Kimsenin çoğunluk sağlayamadığı bir parlamentonun oluşması durumunda, SNP vekilleri progresif bir ittifak arayışına girerek Muhafazakar Parti'yi hükümet dışında tutmaya çalışacak. SNP, İskoç halkının kendi kaderini belirleme prensibini tanımayan hiçbir partiye destek vermeyecek" diyerek seçimin sonuçlanmasının ardından partisinin takınacağı tavırı açık ve net bir şekilde dile getirdi.

Sturgeon, Brexit'i kullanmak istiyor

İskoç seçmenler, 2014 yılında düzenlenen bağımsızlık referandumunda Büyük Britanya'dan ayrılmama yönünde oy kullanmıştı; ancak 2016'da düzenlenen Brexit referandumuyla birlikte İskoçya'nın İngiltere'den ne kadar farklı bir tavır takındığı çok net bir şekilde gözükmüştü. Sturgeon ve partisi, Brexit sonuçlarıyla ortaya çıkan durumu ve Avrupa Birliği üyeliğinin devam etmesi kozunu kullanarak ülkesini Büyük Britanya adı altında oluşan birlikten çıkarmayı istiyor.

Sturgeon, İşçi Partisi'nin ikinci bir İskoç bağımsızlık referandumu seçeneğini ihtimaller dışında tutmadığını, böylelikle İşçi Partisi'nin SNP'nin pozisyonuna daha yaklaştığını belirterek "İşçi Partisi'nin doğru yolda ilerlediğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)