İskoç bağımsızlığı belirsizliği sürüyor

Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, İskoçya için bağımsızlık referandumu talep eden İskoç Başbakanı Sturgeon'un talebini reddetti.

DÜNYA 14.12.2019, 10:55
İskoç bağımsızlığı belirsizliği sürüyor

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Cuma günü yaptığı açıklamada İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon'un yaptığı ikinci İskoçya bağımsızlık referandumu talebini reddettiğini belirtti.

SNP, İskoçya'yı kontrol ediyor

Nicola Sturgeon, seçim sonuçlarının açıklanması üzerine İskoçya'da kendi partisi İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) "ezici bir zafer" kazandığını, bu yüzden ülkesinin Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını oylayacak bir referandum yapılması gerektiğini savunmuştu. SNP, İskoçya için ayrılan 59 Birleşik Krallık Parlamentosu koltuğunun 48'ini kazanmıştı.

2014 referandumunda "hayır" oyu çıkmıştı

Perşembe günü yapılan seçimlerde çok büyük bir galibiyet elde eden Başbakan Johnson ise Cuma günü İskoçya Başbakanı Sturgeon'la konuştuğunu ve yeni bir bağımsızlık referandumuna onay vermeyeceğini kendisine ilettiğini açıkladı. İskoçya, 2014 yılında Birleşik Krallık'tan bağımsız olmak için yapılan referandumda Birleşik Krallık'ta kalmayı tercih etmişti.

Johnson da 2014 referandumunu hatırlattı

Boris Johnson'un ofisinden yapılan açıklamada Başbakan'ın ikinci bir İskoç bağımsızlık referandumuna ne kadar karşı çıktığının Sturgeon'a net bir şekilde iletildiği ve İskoç halkının çoğunluğunun bölünme ve belirsizliği istemediğinin Başbakan Johnson tarafından bilindiği ifade edildi. Açıklamada 2014 referandumunun bu konu hakkındaki nihai kararı belirlediği ve bu karara saygı duyulması gerektiği de belirtildi.

Sturgeon Twitter üzerinden yanıt verdi

İskoçya Başbakanı Sturgeon, Johnson cephesinden yapılan açıklamadan sonra Twitter üzerinden İskoç halkının iradesine saygı gösterilmesinin gerektiği ve İskoçlara kendi geleceğini seçmek için gereken fırsatın verilmesinin çok önemli olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)