İranlılara çağrı: Evde kalın!

İran, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle insanları evde kalmaya, gereksiz yolculuklardan kaçınmaya ve Covid-19 hakkında çıkan söylentilerden uzak durmaya çağırdı.

DÜNYA 11.03.2020, 17:14
İranlılara çağrı: Evde kalın!

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kianush Jahanpur, İran'ı ve tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüsle ilgili son gelişmeleri açıkladı. Kianush Jahanpur'un devlet televizyonuna verdiği demeçte, "Son 24 saat içinde 958 yeni teyit edilmiş Covid-19 vakası tespit ettik. Böylece, toplam vaka sayısı İran genelinde 9.000'e yükseldi" açıklamasını yaptı. Sözcü ayrıca son 24 saat içinde 63 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Orta Doğu'nun salgından en kötü darbe yiyen ülkesi olan İran'daki koronavirüs üzerinde paniği önlemek için yapılan hamlelerde, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani insanları söylentiler yaymamaya çağırırken, yargı da çoğu yetkilinin enfekte vaka sayısını duyurmasını yasakladı.

İran Başsavcısı Muhammed Cafer Montazeri, sadece Sağlık Bakanlığının rakamları duyurmaktan sorumlu olduğunu belirtti. Buna göre, "bu yasağı ihlal edenler ulusal güvenliğe karşı hareket etmekle suçlanacak.”

Birçok üst düzey isme bulaştı

Salgın, Çin, Güney Kore ve İtalya'dan sonra dördüncü en kötü etkilenen ülke olan İran'da bir dizi üst düzey yetkiliye, politikacıya ve din adamına bulaştı.

İran devlet medyasına göre, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in bir danışmanı da dahil olmak üzere en az yedi yetkili ve politikacı koronavirüsten öldü.

"Çok az ve çok geç"

İran'ın üst düzey otoritesi, yüksek lider Ayetullah Ali Hamaney, 20 Mart'ta İran yeni yılı üzerine yapacağı konuşmasını iptal etti. Hamaney, ölen doktor ve hemşirelerin "virüsle mücadele edenler şehit olarak tanınacak" ifadelerini kullanmıştı.

İran okulları ve üniversiteleri kapattı, dinî, kültürel ve spor etkinliklerini askıya aldı. Öte yandan, koronavirüsün yayılmasını sağlamak için çalışma saatleri de azaltıldı.

Ama İran'daki BM Özel Raportörü Javaid Rehman, İran'ın çabalarının yetersiz olduğunu belirterek, “devlet çok az ve çok geç yapmış" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)