İranlı komutan, protestolarda kaç kişinin öldüğünü açıkladı

İran’da Mahsa Amini protestoları aylardır devam ediyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, ülke genelinde şu ana kadar 300’den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini, bunların arasında güvenlik görevlilerinin de olduğunu açıkladı. 

DÜNYA 29.11.2022, 11:17
İranlı komutan, protestolarda kaç kişinin öldüğünü açıkladı

İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle 13 Eylül’de gözaltına alınan 22 yaşındaki genç kız Mahsa Amini, sorgusu devam ederken fenalaşarak yaşamını yitirmişti. Genç kızın şüpheli ölümü sonrası ülkede ortalık karıştı. Birçok kentte sokaklara dökülen vatandaşlar, rejim karşıtı sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi. Aylardır devam eden iç karışıklıkta kaç kişinin yaşamını yitirdiğine yönelik çeşitli iddialar gündeme gelse de resmi açıklama yapılmamıştı.

İran medyası, şu ana kadar 60 güvenlik görevlisinin öldüğünü duyurdu

İran medyası tarafından yapılan son haberlere göre çatışmalarda toplam 60 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi. Norveç merkezli faaliyet gösteren İran İnsan Hakları Kurumu da 22 Kasım’da bir rapor yayımlayarak, çatışmalarda 416 göstericinin öldürüldüğünü iddia etti. Aylar sonra konuya ilişkin ilk kez resmi bir açıklama yapan İran Devrim Muhafızları Ordusu, hayatını kaybedenlerin sayına ilişkin son bilgileri paylaştı.

“Protestoların başladığı ilk günden bu yana 300’den fazla insan yaşamını yitirdi”

Merak edilen sorulara yanıt veren İran Devrim Muhafızı Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, “Gösteriler rejim karşıtları tarafından organize ediliyor. Ancak gösterilere katılan herkesi bu konuda suçlamak da doğru değil. Ayaklanmalara aldananlar karşı devrimci değil, bunlar bizim çocuklarımız, bizim halkımızın bir parçası. Ülkemizdeki gençler ne yazık ki şu an gerçek düşmanı tanımıyorlar, görmüyorlar. Üniversitelerde bu konuda yeni dersler açılması lazım. Düşmanı yeterince tanıtamadığımız için protestoların başladığı ilk günden bu yana 300’den fazla insan yaşamını yitirdi. Bunların arasında güvenlik güçlerimiz de var. Tüm gücümüzle her şeyi yeniden rayına oturtmak için mücadele ediyoruz. Ülkemizin güvenliği ve huzuru için hiçbir şeyden kaçınmayız” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)