İranlı koleksiyoncular, İran Şahı Pehlevi'nin hediye ettiği otomobilin peşinde

İranlı araba koleksiyoncuları, 1966’da İran Şahı Muhammed R. Pehlevi’nin Romanya Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku’ya armağan ettiği ve “Paykan Hillman Hunter” ismiyle bilinen lüks aracı almak için açık artırmada adeta yarışa girdiler.

DÜNYA 28.05.2021, 09:52
İranlı koleksiyoncular, İran Şahı Pehlevi'nin hediye ettiği otomobilin peşinde

Romanya eski Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku'ya, İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi tarafından hediye edilen “Paykan Hillman Hunter” adlı lüks araç, Bükreş'teki Artmark adlı müzayedede açık artırmaya çıkarıldı. 

İranlılar’dan yoğun ilgi

Şah Pehlevi’inin armağan ettiği lüks araca İranlı koleksiyoncular yoğun ilgi gösterirken, açık artırmada lüks aracı alabilmek için adeta birbirleriyle yarışa girdiler. Müzayedenin Alina Panico isimli yetkilisinin yaptığı açıklamada, İranlı koleksiyoncuların, araca yoğun ilgisine dikkat çekilirken ‘Araç için neredeyse yüzlerce kişiden teklif aldık’ sözlerine yer verdi. 

Açık artırmadaki aracın başlangıç fiyatı 4 bin euro olarak belirlenirken, Artmark’ın resmi internet sitesinde aracın son fiyatının 95 bin euroya çıktığı belirlendi.

İran'da 1967’de üretilen ilk araç olan “Paykan Hillman Hunter”, ayrıca İranlılar için milli bir sembol anlamına geliyor. 1966 senesinde Romanya’ya ziyaret gerçekleştiren Pehlevi, ziyareti sırasında karşılıklı güven ve dostluk sembolü olarak Romanya Devlet Başkanı Çavuşesku’ya aracı hediye etmişti.

Yorumlar (0)