İran’ın Riyad Büyükelçiliği 7 senenin sonrasında tekrar açıldı

Suudi Arabistan ile İran arasında izlenen normalleşme anlaşması çerçevesinde İran’ın Riyad Büyükelçiliği 7 senenin sonrasında tekrar faaliyete sokuldu.

DÜNYA 07.06.2023, 09:07 07.06.2023, 17:52
İran’ın Riyad Büyükelçiliği 7 senenin sonrasında tekrar açıldı

Suudi Arabistan ile İran arasında sağlanan normalleşme anlaşması noktasında İran’ın Riyad Büyükelçiliği 7 senenin sonrasında iki ülke yetkililerinin katılım sağladığı resmi törenle tekrar hizmete açıldı.

İran Dışişleri Bakanlığından gerçekleştirilen açıklamada, Riyad'da yer alan Büyükelçiliğin bugün tekrar faaliyete sokulacağı ifade edilmişti. Bakanlık Sözcüsü Nasır Kenani, öte yandan İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) ile Cidde Konsolosluğunun daimi temsilciliğinin de önümüzdeki günlerde resmen tekrar faaliyete geçeceğini bildirmişti.

İran-Suudi Arabistan ilişkileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016 günü Şii din adamı Nimr en-Nimr'in de içerisinde yer aldığı 47 kişinin "terör" gerekçesiyle idam edilmesinin sonrasında Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed şehrindeki konsolosluk binası, idamlara tepki gösteren eylemciler tarafından ateşe verilmişti. Riyad idaresi, tepki göstererek İran ile bütün diplomatik ilişkilerini kesme kararı vermişti.

Yorumlar (0)