İran’ın ilk Cumhurbaşkanı Sadr: “Çin Antlaşması egemenliği kaybettirecek” 

İran ve Çin, bu sabah saatlerinde 25 yıllık birliktelik antlaşması imzaladı. Pek çok İranlı tarafından protesto edilen bu antlaşma, İran’ın ilk Cumhurbaşkanı Sadr tarafından da “olumsuz” olarak nitelendirildi. 

DÜNYA 30.03.2021, 16:43 31.03.2021, 10:46
İran’ın ilk Cumhurbaşkanı Sadr: “Çin Antlaşması egemenliği kaybettirecek” 

Çin ile yapılan birliktelik antlaşması pek çok İranlı tarafından protesto edilmeye devam edilirken İran’ın ilk Cumhurbaşkanı Ebu el-Hasan Beni Sadr da antlaşma hakkında yorumunu yaptı. Durumu, “25 yıllık antlaşma, İran’ın Çin hakimiyeti altına girmesi demek” olarak açıklayan Sadr, Tahran yönetiminin attığı imzayı “ihanet” olarak nitelendirdi.

Sosyal medya hesabı üzerinden görüşünü paylaşan Sadr, bu antlaşmanın, ülkenin egemenliğine ve bağımsızlığına yapılmış ihanet olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda İran halkına da büyük bir yanlış yapıldığını söyleyen Sadr, ülke idarecilerini eleştirdi.



İran, Çin’in hakimiyeti altına girecek

İmzalanan antlaşmanın uygulanmaya konmasıyla İran’ın Çin hakimiyeti altına gireceğini, bunun da kötü yöneticilerin kötü adımlarından biri olduğunu belirten Sadr, İran halkının protestolarında haklı olduğunu da sözlerine ekledi.

Antlaşmanın imzalandığı duyurulduktan sonra İranlılar gerek büyük şehirlerde gerekse sosyal medya hesapları üzerinde çeşitli tepkiler verdiler. Kimsenin memnun olmadığı bu antlaşma, Tahran yönetiminin “ABD yaptırımları neticesinde yara alan İran ekonomisini güçlendirme yolu” olarak görülüyor.

Yorumlar (0)