İran’dan savaş yanıtı geldi!

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Felahetpişe, ABD ile hiçbir şekilde savaşa girmeyeceklerini belirterek, savaş başlatmamanın İran’ın siyaseti olduğunu vurguladı.

DÜNYA 22.05.2019, 14:45 22.05.2019, 14:51
İran’dan savaş yanıtı geldi!

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, Washington ile Tahran arasında artan gerginliği İranlı İşçiler Haber Ajansı ILNA’ya anlattı. İran'ın ABD’ye karşı doğrudan savaş yerine, bölgede kontrol ettiği silahlı gruplar üzerinden vekalet savaşına girebileceğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine Felahetpişe şu açıklamayı yaptı:

“Hiçbir şekilde hiçbir tür savaşa girmeyeceğiz. İran tarafından hiçbir grup, vekalet savaşına girdiğini ilan edemez." 

Felahetpişe, geçen hafta Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) EL-Fuceyra Limanı yakınlarında petrol tankerlerinin sabotaja uğramasının İran ile bir ilgisi olmadığını da belirtti. Savaş başlatmamanın İran’ın siyaseti olduğunu, bu nedenle bu tür eylemlerin kendi siyasetleri ile bir ilgisi olmadığını vurgulayan Felahetpişe, “Biz olayla ilgili soruşturmanın sonuçlanmasını bekliyoruz ve bu gibi eylemlerin şüpheli olduğuna inanıyoruz.” dedi. Ayrıca,  bölgede ABD’yi Orta Doğu’da savaşa çekmek isteyen bazı aktörlerin bulunduğunu da ekledi.

ABD-İRAN GERİLİMİNDE NELER YAŞANDI?

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs 2018’de İran’la 2015 yılında imzalanan anlaşmadan çekildiğini duyurmuştu.

ABD, daha sonra Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koymuş ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu ‘yabancı terör örgütleri’ listesine dahil etmişti.

ABD’nin yaptırımlarına karşılık olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya başladığını açıklamış ve İran’ın çıkarlarını koruyacak önlemler almaları için anlaşmanın taraflarına 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu.

İran’dan gelebilecek tehditlere karşı ABD, tedbir amacıyla 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü’nü ve USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi’ni Basra Körfezi’ne sevk etmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri, ülkenin doğu sahilinde bulunan EL-Fuceyra Limanı yakınlarında farklı ülkelerden 4 sivil ticari kargo gemisinin 12 Mayıs’ta sabotaja uğradığını söylemişti.

Suudi Arabistan ise 14 Mayıs’ta ülkenin doğu bölgesinde bulunan rezervlerden batı sahilindeki limana petrol taşıyan boru hattı üzerindeki 2 pompa istasyonuna drone saldırısı düzenlendiğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)