İran’dan Irak’a “kuzey bölge” uyarısı: “Bağdat idaresi sorumlu”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin telefonda görüştü. Abdullahiyan, Irak ile iyi ilişkilere sahip olduklarını fakat Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) idaresinde bulunan topraklardan ülkesine karşı gelen tehlikelerden Bağdat idaresinin sorumlu olduğunu ifade etti.

DÜNYA 15.11.2022, 10:04
İran’dan Irak’a “kuzey bölge” uyarısı: “Bağdat idaresi sorumlu”

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Abdullahiyan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile telefon görüşmesi yaptı. Muhammed Şiya es-Sudani liderliğinde Irak’ta hükümetin oluşturulmasında ülkesi kaplayan bir memnuniyetin olduğunu ifade eden Abdullahiyan, Tahran'ın Bağdat idaresi ile ilişkileri daha üst boyutlara taşıma hususunda kararlı olduğunu dile getirdi.

“Irak merkezi yönetimi sorumludur”

Güvenlik konusunun iki ülke arasındaki ilişkilerde ve ülkelerinde önemli bir husus olduğuna dikkat çeken Abdullahiyan, "İran, iki ülke adına oluşturulmuş olan seçkin ilişkilere nazaran Kürdistan Bölgesi'nden tehlike altında kalmayı beklemiyor. Bu yapılanlardan Irak merkezi yönetimi sorumlu tutulmaktadır." ifadesini kullandı.

Ortak güvenliğin oluşturulması adına güvenlik görüşmelerinin getirilerine bağlı olunması gerektiğini ifade eden Abdullahiyan, mevkidaşına bu duruma özellikle dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin ise Bağdat ve Tahran arasından sağlanan iş birliğini "ortak güvenliğin garantisi" şeklinde değerlendirerek, "Bağdat, sınır komşularımızın Irak bölgesinden kaynaklanan risklerle karşı karşıya gelmesine izin vermeyecektir." dedi.

Son 2 ay içerisinde dördüncü saldırı

Dün Irak’ın kuzey bölgesine İran tarafından füze saldırısı gerçekleştirilmişti. Devrim Muhafızları Ordusu, İKDP ve Komele örgütlerinin karargah bölgeleri füzelerin hedefi olmuştu.

Bu saldırı ile beraber Irak'ın kuzeyinde yer alan Tahran idaresi karşıtı örgütlerin merkezlerine 2 ay içerisinde düzenlenen dördüncü faaliyet oldu.

Yorumlar (0)