İran’dan ABD’ye nükleer anlaşma çağrısı: Gerçekçi adım atmanız gerek

Ülkesinin nükleer görüşmeler için kalıcı ve güçlü bir anlaşmaya hazır olduğunu aktaran İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “ABD idaresinin bu konu hakkında gerçekçi bir düşünce ile anlaşmaya ve çözüme varma doğrultusunda adım atması gerekiyor" dedi.

DÜNYA 19.07.2022, 10:04 19.07.2022, 17:52
İran’dan ABD’ye nükleer anlaşma çağrısı: Gerçekçi adım atmanız gerek

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı bilgilendirmeye göre, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Abdullahiyan telefon konuşması gerçekleştirdi.

“Kalıcı, güçlü ve iyi anlaşmaya varılmalıdır”

Abdullahiyan gerçekleştirilen görüşmede, “İyi bir şekilde gerçekleştirilecek nükleer görüşmeler için hazırız. İran yönetiminin kalıcı, güçlü ve iyi bir anlaşmaya gitme hususunda iradesinde herhangi bir şüphe bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

“ABD’nin yaptırım düşüncesinden vazgeçmesi gerek”

Beyaz Saray tarafından gelen taleplere değinen Abdullahiyan, "Tarafımıza sunulan aşırı isteklerini ve kaygılarını bir tarafa bırakacak olursak, gerçekçi olacak şekilde anlaşmaya ve çözüme gitme doğrultusunda adım atılabilir. ABD’nin yaptırım düşüncesinden vazgeçmesi gerekiyor” dedi.

Ülkesinin enerji ve küresel gıda güvenliğine önem verdiğine dikkat çeken Abdullahiyan, Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin bir araya geleceği Tahran'da bugün gerçekleştirilecek olan üçlü zirveye işaret etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşme yaptığını aktaran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, “Son konuşmamızda da gıda güvenliği hususunu ele almıştık. Ukrayna hububatının ihracatının rahatlatılması çok büyük bir önem taşıyor” ifadesinde bulundu.

“İran’ın gösterdiği çabayı memnuniyetle karşılıyoruz”

Güvenlik Politikaları ve AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell tarafından yapılan açıklamada ise, “İran'ın nükleer anlaşma konusunda gösterdiği çabayı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Kendisinin ve yardımcısı Enrique Mora'nın bütün kesimlerle istişare ve iletişim yoluyla müzakere sürecini hızlandırmak adına çalıştığını ifade eden Borrell, “Uzunca bir süredir devam eden uğraşların artık sonuca ulaşması gerektiğini düşünüyorum. ABD ile İran’ın görüşlerini ortak bir anlaşmaya vardırma ve yakınlaştırma hususu için çalışmalarımı sürdüreceğim" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)