İran’daki Azerbaycan Büyükelçiliğine silahlı saldırı: 2 yaralı, 1 ölü

Başkent Tahran'da bulunan Azerbaycan Büyükelçiliği'ne yönelik silahlı saldırı gerçekleştirildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, saldırı sırasında güvenlik şefinin yaşamını yitirdiğini, iki güvenlik personelinin de yaralandığını duyurdu.

DÜNYA 27.01.2023, 10:53 27.01.2023, 13:57
İran’daki Azerbaycan Büyükelçiliğine silahlı saldırı: 2 yaralı, 1 ölü

Başkent Tahran'da yer alan Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı gerçekleştirildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, saldırı sırasında güvenlik şefinin yaşamını yitirdiği, iki güvenlik görevlisinin ise yaralandığını belirlendi.

“Çevreye ateş açtı”

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde: "27 Ocak 2023 günü, Bakü saati ile 08.30 sularında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin İran İslam Cumhuriyeti'nde bulunan Büyükelçiliği'ne bir silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırgan kişi, nöbetçi karakoluna gelerek Kalaşnikofu ile ateş açtı ve güvenlik şefinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Büyükelçilikte görev yapan iki güvenlik görevlisi ise saldırıya karşılık verirken yaralandı. Sağlık durumları iyi. Yaşamını yitiren arkadaşımıza Allah'tan rahmet diliyoruz."

Saldırgan yakalandı

Öte yandan Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, düzenlenen silahlı saldırının failinin yakalandığını dile getirdi.

Saldırganın yakalandığını ifade eden Rahimi, "Söz konusu şahıs 2 küçük çocuk ile beraber binaya giriş yapıyor. İlk tespitlerimize göre saldırıyı ailevi ve şahsi problemler sebebiyle düzenlendi" dedi. Rahimi, zanlının kimliği için ise herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Türkiye’den tepki geldi

Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne karşı düzenlenen silahlı saldırıyı lanetlediğini aktaran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Can Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne karşı gerçekleştirilen hain olayı lanetliyorum. Şehit düşen arkadaşımıza Allah'tan rahmet, Azerbaycan halkı ile yakınlarına başsağlığı, yaralanan kişilere ise acil şifalar diliyorum. Kardeşlerimiz hiçbir zaman tek başında değildir" dedi.

Azerbaycan Tahran Büyükelçiliğini tahliye etme kararı

Aliyev'den sert tepki

Aliyev de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saldırının derhal soruşturulması ve teröristlerin cezalandırılmasını isteyerek şunları söyledi:

"Terör eyleminin derhal soruşturulması ve teröristlerin cezalandırılmasını istiyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı hiçbir şekilde kabul edilemez.

Bugün Tahran'daki büyükelçiliğimize yapılmış olan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Elçilik ve büyükelçilik çalışanlarını korurken şehit düşen Üsteğmen Orhan Asgerov'un ailesi ile yakınlarına baş sağlığı dileklerimi iletiyorum."

Yorumlar (0)