İran’da Mahsa Emini protestoları devam ediyor: Yüzlerce ölü var

İran’da, 22 yaşında olan Mahsa Emini’nin gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesi sonrasında başlatılan gösteriler bazı kentlerde de devam ediyor.

DÜNYA 25.11.2022, 09:15 26.11.2022, 08:07
İran’da Mahsa Emini protestoları devam ediyor: Yüzlerce ölü var

İran'da uzunca bir süredir devam eden protestolar etkisini gün geçtikçe artırıyor. Sosyal medya üzerinde yayınlanan görüntülerde, Elzburz, Kürdistan, Tahran, İsfahan, ve Meşhed eyaletinde toplanarak Kerec şehrine gelen göstericiler, yönetim aleyhine sloganlar attı ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Birçok bölgeden bir araya geldiler

Tahran’ın Ekbatan konumunda bir araya gelen topluluk, cadde üzerinde devlet karşıtı sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Settar Han’da ise eylemciler yolu ateşe verip çevredekilere protesto çağrısında yaptı. Şehrin Narmek ve Çitger semtleri de protestolara sahne oldu.

Kürdistan eyaletine bağlı bulunan Kamyaran şehrinde protestolarda yaşamını yitirenler adına gerçekleştirilen anmaya katılım sağlayanlar, idare aleyhinde sloganlar attı. İsfahan kentinde bir arayaa gelen toplanan grup sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Ne olmuştu?

Edinilen bilgilere göre, 13 Eylül günü Tahran'da "ahlak polisi" olarak isimlendirilen İrşad devriyelerince "başörtüsü kurallarına uymadığı" sebebiyle gözaltına alınan ve sonrasında fenalaşarak hastaneye götürülen Mahsa Emini'nin, 16 Eylül günü hayatını kaybetmesi, ülke idaresine karşı protestolara neden olmuştu.

Resmi kaynaklar tarafından, yaşanan olaylarda güvenlik güçlerinin ve sivillerin hayatını kaybettiğine yönelik açıklamalar sağlanıyor fakat ölen kişi sayısı adına net bir bilgi paylaşılmıyor. Bununla beraber en son 22 Kasım günü açıklamada bulunan Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, gösteriler sırasında 416 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

İran medyası tarafından paylaşılan haberlere göre, söz konusu gösteriler esnasında takribi 60 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)