İran’da erişim engelli Telegram’ı 45 milyon kişi kullanıyor

İran’da erişime kısıtlanan Telegram isimli uygulamaya 45 milyon kişinin kullandığı ortaya çıktı.

DÜNYA 20.09.2021, 10:42 21.09.2021, 09:21
İran’da erişim engelli Telegram’ı 45 milyon kişi kullanıyor

İran İstatistik Merkezi’nce paylaşılmış olan rapora göre ülkede halkın sosyal medya kullanımına dair bilgiler paylaşıldı.

Yayımlanan raporda kimi sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarına getirilmiş olan erişim engellemelerine karşın şu anda 15 yaş ve üzerindeki İranlıların yüzde 65’lik kısmının en az bir sosyal ağ üyesi olduğu ifade edilirken bu sayıların da 55 milyon İranlının en azından bir sosyal ağın üyesi olduğu anlamına geldiği bilgisi paylaşıldı.

Raporun içeriğinde, İran’da yaşayan kullanıcıların sosyal medya platformlarına üyeliklerinin son 2 senede yüzde 22 düzeyinde arttığı ve İran’daki sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 88’lik kısmının ülkede erişim engeli getirilmeyen yabancı uygulamalardan WhatsApp’ı yüzde 68’lik kısmının ülkede serbest bir şekilde kullanılan Instagram’ı da kullandığına ilişkin bilgiye yer verildi.

İran’da devletin desteklediği yerli mesajlaşma uygulamalarına halk tarafından ilginin gösterilmediği görülürken erişim engeline karşın Telegram’ın ülkede 45 milyonu aşkın kullanıcı tarafından kullanılan en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olduğu söylendi.

Paylaşılan raporda bununla beraber Telegram üzerinden her gün ortalama 15 milyar mesaj atıldığı bilgisi de paylaşıldı.

İran’da haber ve bilgi ağları erişim engeli olmasına karşın bir çok firma, her gün Telegram’ı daha da fazla tercih eder konuma geldi. Bu durum İranlıların bu platform üzerinde daha aktif olmasının ana sebeplerinden birisi olarak gösteriliyor.

Telegram engeli

İran’da Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım adresleri de uzun zamandır yasak dahilinde tutuluyor. Meşhed şehrinde 2017 yılı Aralık ayından itibaren ekonomik problemler nedeniyle başlayıp ardından diğer şehirlere rejim karşıtı protesto olarak yayılan gösterilerin ardından 2018 yılı Nisan ayında “ulusal güvenlik” sebebiyle Telegram kapatılmıştı. Buna karşın VPN gibi şifre kırıcı programlar kullanan İranlı kullanıcılarsa halen uygulamalara erişebiliyor.

Yabancı uygulamaların devlet destekli alternatifleri

İran’da Telegram’a erişim engeli getirilmesi sonrası “yabancı mesajlaşma uygulamalarının tekel olmasının önüne geçmek amaçlı” devlet destekli kimi yerli uygulamalar da kullanıcıların hizmetine açılmış fakat yeterli rağbeti görmemişti.

Yorumlar (0)