İran’da 2 kişi idam edildi

İran’da, rejim muhalifi terör örgütü olarak tanımlanan ‘Ceyşul Adl’ üyesi 2 kişi idam edildi. 

DÜNYA 09.11.2022, 12:22
İran’da 2 kişi idam edildi

İran’ın güneydoğusunda yer alan Sistan-Beluçistan eyaletinde, Ceyşul Adl mensuplarına yönelik operasyonlar devam ediyor. Edinilen bilgilere göre Zahidan şehrinde emniyet güçlerine silahlı saldırı düzenleyen ve kısa süre içerisinde yakalanan İshak Askani ve Raşid Beluç, çıkarıldıkları mahkemece idam cezasına çarptırıldı. 

Sabah saatlerinde idam edildiler

Ülkede rejim muhalifi terör örgütü olarak kabul edilen Ceyşul Adl’e üye olduğu öne sürülen İshak Askani ve Raşid Beluç’un mahkeme kararı çerçevesinde sabah saatlerinde idam edildiği duyuruldu. Devlet yetkilileri, iki şahsın 6 sene önce Riddik ve Cebruk bölgelerinde 4 İranlı askeri öldürdüğünü ve uzun süredir terör eylemlerine devam ettiğini açıkladı. 

Son 2 ay içerisinde 100’den fazla kişi öldürüldü

Öte yandan merkezi İngiltere’de bulunan Beluç Aktivistler Örgütü, İran’da 2021 yılı içerisinde toplam 79 kişinin idam edildiğini duyurdu. İdam edilenlerin tamamının Sistan-Beluçistan eyaletinden olması ise dikkat çekti. İran’ın Pakistan ve Afganistan sınırında yer alan Sistan-Beluçistan eyaleti, son senelerde ‘bölgedeki Sünni Beluç toplumunun haklarını savunduğu’ öne sürülen Ceyşul Adl örgütü ile gündeme geliyor. İran güçleri ile sık sık çatışmalara giren örgüt üyeleri, yakalandıklarında genellikle idam cezalarına mahkum ediliyor. Sünnilerin çoğunlukta bulunduğu eyalette, son günlerde rejim karşıtı protestolar da arttı. Mahsa Amini olayının ardından sokaklara dökülen Sünni Beluç halkına karşı İran polisi ve güvenlik güçleri ateşli silahlar kullanıyor. Eyalette, son iki ay içerisinde yaşanan olaylarda 100'den fazla kişinin öldürüldüğü, 10'a yakın güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Yorumlar (0)