İran "Zafer"i fırlatmaya hazırlanıyor

İran, doğal kaynaklar ile çevresel ve tarımsal gelişmeleri gözlemleyebilecek bir yerli üretim uyduyu fırlatmaya hazırlanıyor.

DÜNYA 22.01.2020, 14:37
İran "Zafer"i fırlatmaya hazırlanıyor

İran devlet televizyonunda yer alan habere göre, İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, başkent Tahran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Zafer" adı verilen gözlem uydusunun Simorg adlı uydu taşıyıcı roketle uzaya fırlatılacağını duyurdu.

Yeril üretim olan uydunun yerküreden 500 kilometre yüksekte yörüngeye yerleştirileceğini ifade eden İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, başarılı olması durumunda İran'ın ilk kez bu mesafede yörüngeye uydu yerleştireceğini kaydetti.

"Zafer" adlı uydunun, görüntü alma, haberleşme ve bilgi toplama gibi görevler icra edeceği bilgisini veren İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, fırlatılma sırasında başarısızlıkla karşılaşılması ihtimaline karşı aynı özelliklerdeki ikinci bir uydunun da hazırlandığını açıkladı. 

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, uydunun 11 Şubat'taki devrimin yıl dönümünde düzenlenecek kutlamalardan önce fırlatılacağını da belirtti.

İlk yerli üretim haberleşme uydusunu 2009 yılının Şubat ayında uzaya gönderen İran, daha sonraki yıllarda uzaya birçok uydu fırlattı fakat bunların uzayda kalma süresi beklenenden çok kısa oldu. İran, 2019 yılının ocak ayında da yerli üretim bir uyduyu uzaya fırlatmış fakat uydunun yörüngeye yerleştirilme aşaması başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, pazar günü yaptığı açıklamada, hazırlanan uyduların fırlatma öncesi testleri başarıyla tamamladığını açıklamıştı. 

Arkasında balistik füze mi var?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran'ın balistik füze faaliyetlerinin BMGK'nin (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu, İran'ın "Orta Doğu ve Avrupa'yı tehdit eden kıtalar arası balistik füze programını uydu faaliyetlerinin arkasına gizlediğini" ileri sürüyor. İran ise ABD'nin iddialarını reddederek, geliştirilen füzelerin konvansiyonel, uydu faaliyetlerinin de sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

Yorumlar (0)