İran yine uyardı: Kazanan olmayacak!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda uluslararası bir askeri koalisyon oluşturma girişimlerine tepki gösterdi. Ruhani, ABD tarafından uygulanan politikaların kazananı olmayacağını vurguladı.

DÜNYA 12.08.2019, 10:47 12.08.2019, 10:54
İran yine uyardı: Kazanan olmayacak!

İran Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve  bu görüşmede Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi'ndeki gelişmeleri ele aldıkları bildirildi. 

ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda uluslararası bir askeri koalisyon oluşturma girişimlerini eleştiren Ruhani, "ABD'nin, izlediği yolun yanlış olduğunu anlamasını umuyorum. Bu politikaların kazananı olmayacaktır. Tutumlarını düzeltmeleri gerekiyor." dedi.

Ruhani, İran'ın Basra Körfezi, Hürmüz Boğazı ve Umman Denizi'ndeki güvenliğin korunmasına özel bir önem verdiğini anımsatarak, buradaki güvenliğin sağlanmasının bölge halkının yararına olacağını vurguladı.

"Yabancı müdahaleler gerginliği artırır"

Basra Körfezi'nde ABD başta olmak üzere bölge dışındaki ülkeler tarafından atılan adımların dünyadaki herkes için güvensizliği yayacağını, bölgedeki sorunları daha karmaşık ve tehlikeli bir hale getireceğini ileri süren Ruhani, "Basra Körfezi'nin istikrarı ve güvenliği, buraya kıyısı olan ülkelerin ortaklaşa alacakları tedbirlerle mümkündür. Tarihi tecrübeler, yabancı müdahalelerin gerginliği artırdığını ve bölge şartlarını daha karmaşık bir hale getirdiğini göstermiştir." ifadelerini kullandı.

"Katar'ın bu konudaki duruşu net"

Katar Emiri Al Sani, bölgedeki gerginliğin azalmasının bölgedeki ve dünyadaki halkların yararına olduğuna dikkat çekerek, Doha'nın gerginliğin düşürülmesi için hiçbir çabadan kaçınmayacağını bildirdi. 

Bölgenin güvenliğinin Basra Körfezi'ne kıyısı olan ülkeler tarafından sağlanması gerektiğini vurgulayan Al Sani, "Katar'ın bu konudaki duruşu tam olarak nettir. Bölgenin güvenliğinin sağlanması için İran ile iş birliğinden yanayız." diye konuştu.

Diğer bir yandan, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in resmi temaslarda bulunmak üzere Katar'ın başkenti Doha'ya gittiği kaydedildi. 

Yorumlar (0)