İran yeni petrol sahası buldu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 53 milyar varil rezerve sahip petrol sahası bulduklarını duyurdu.

DÜNYA 10.11.2019, 13:29
İran yeni petrol sahası buldu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın güneyinde 53 milyar varil rezerve sahip yeni petrol sahası bulduklarını açıkladı.

İran’ın Yezd şehrinde konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülke ekonomisinde olumlu yönde ilerlemeler olacağını belirterek, “Merkez bankası verilerine göre Mayıs ayında yüzde 3, Haziran ayında yüzde 2.3, Temmuz ayında yüzde 2.2 ve Ağustos ile Eylül aylarında yüzde 0.8 oranında enflasyon olacağı öngörülmekte” diye konuştu. Amerika'nın yaptırımları karşısında İran ekonomisinin zor bir dönem geçirdiğini fakat devlet ve millet olarak büyük bir direnç gösterdiklerini vurgulayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Mayıs ayı ile birlikte İran ekonomisinde olumlu ilerlemenin yaşanacağını anlattı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran halkına müjdeli bir haber vermek istediğini belirterek, 53 milyar varil rezerve sahip yeni petrol sahası tespit ettiklerini açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, şöyle konuştu:
“İlk olarak 2016 senesinde başlattığımız yeni petrol sahası araştırmalarında geçtiğimiz hafta sonuç aldık. Bugün keşfettiğimiz yeni petrol sahasının müjdesini sizlere vermek istiyorum. Bu devletin, Petrol Bakanlığının ve Ulusal Petrol Şirketinin İran milletine hediyesidir. 53 milyar varil rezerve sahip yeni petrol sahası tespit ettik.”

İran’ın Huzistan eyaletine bağlı Bostan bölgesinden Umidiye kentine kadar uzanan bir alanda yeni petrol sahası bulduklarını belirten İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, , “Yeni petrol sahası 2 bin 400 kilometre genişliğe ve 80 metre derinliğe sahip ve bu petrol sahası 53 milyar varil değerinde.” ifadelerini kullandı.

Amerika'ya seslenen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın zengin bir ülke olduğunun altını çizerek, “Siz İran milletine baskı uygularken ve petrol satışını engellerken bizim mühendislerimiz 53 milyar varil rezerve sahip yeni petrol sahası buldular.” dedi.

Yeni bulunan petrol sahasından petrolün işlenmesi ve çıkartılmasına ilişkin konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Yüzde bir oranında petrolü kullanılabilir hâle getirdiğimizde bizim petrol gelirimiz 32 milyar dolara çıkacaktır. Bu oranı yüzde 10’a çıkarttığımızda ise petrol gelirimiz 320 milyar dolara ulaşacaktır. Bu sebeple gerekli olan teknik altyapıya sahip olmalıyız.”

Geçtiğimiz haftalarda da İrem'i bulmuşlardı

İran geçtiğimiz haftalarda da "İrem" adını verdikleri ve Şiraz'ın 200 kilometre güneyinde bulunan yeni bir gaz alanı bulmuştu. 40 milyar dolar tutarındaki 385 milyon varil doğal gaz kondensatına sahip gaz alanı, İran'ın güneyindeki Fars eyaletinde yapılan arama tarama çalışmalarında bulunmuştu. 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi, 4 bin 632 metre derinlikte bulunuyor.

Yorumlar (0)