İran uyardı! İnsanlar susuzluktan ölecek

İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Alirıza Tengsiri, Basra Körfezi'nde nükleer yakıtla çalışan gemilerden birinin infilak etmesi durumunda Körfez ülkelerinin susuzluk sorunu yaşayacağını ileri sürdü.

DÜNYA 18.08.2019, 14:44 18.08.2019, 14:51
İran uyardı! İnsanlar susuzluktan ölecek

İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Alirıza Tengsiri, başkent Tahran’da Dünya Denizcilik Günü dolayısıyla düzenlenen törende konuştu. 

Tengsiri, "Basra (Fars) körfezi kapalı bir körfez olduğundan, nükleer yakıtla çalışan savaş gemileri veya denizaltılardan birinde olası çatışma sonucu patlama olursa, denizdeki suyu arıtarak kullanan körfezinin güneyindeki ülkelerin halkı tatlı su bulamayarak susuzluktan ölecek." ifadesini kullandı.

ABD ve İngiltere başta olmak üzere yabancı güçlerin bölge ülkelerine silah satışını dayatmak için buraya geldiğini ileri süren Tengsiri, "İran ve Basra Körfezinin güneyindeki yedi ülke, yabancı güçlere gerek kalmadan bölgenin güvenliğini sağlayabilir." dedi.

"ABD ve İngiltere güvensizlik yaratıyor"

İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Alirıza Tengsiri, ABD ve İngiltere'nin Basra Körfezi'ndeki varlığının güvensizlik yarattığını da bildirdi. 

İran'ın yarı resmi ILNA haber ajansının haberinde, Tengsiri'nin "Amerika ve İngiltere'nin bu bölgedeki varlığı güvensizlik demek." ifadesine yer verildi. 

Tengsiri, İran'ın bölgedeki diğer ülkelerle koalisyon kurarak Basra Körfezi'nde güvenliği sağlayabileceğini kaydetti. İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'in haberine göre Tengsiri, İran'ın Körfez'de barış ve istikrar istediğine dikkat çekti. 

İngiltere ile İran arasındaki tanker krizi

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İran tankeri Grace 1'i alıkoymuştu.

İranlı yetkililer, Grace 1 tankerinin bırakılmasını istemiş, bırakılmaması durumunda misillemede bulunacaklarını duyurmuştu.

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi'nin, 19 Temmuz'da İran tankerini alıkoyma süresini 15 Ağustos'a kadar uzatması daha da gerginliğe neden olmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı petrol tankeri Steno Impero'yu, Hürmüz Boğazı'ndan geçişinde denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu ilan ederek misillemesini yapmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı, Suriye'ye petrol taşıdığı gerekçesiyle Cebelitarık Özerk Yönetimi tarafından alıkonulan ve geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan 'Grace 1' petrol tankeri hakkında yakalama kararını duyurmuştu. 

İran'a ait tankerin ABD'nin terör örgütü olarak kabul ettiği İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yardım ettiği ve yasa dışı bir şekilde Suriye'ye yardım götürmeye çalıştığı ileri sürülmüştü. 

Yorumlar (0)