İran: Uçak hadisesi siyasi hırslara malzeme olmamalı!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, başkent Tahran'da Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının hava savunma sistemi tarafından "kazara" düşürülmesine ilişkin, "Üzücü uçak hadisesi, siyasi hırslara malzeme yapılmamalıdır." dedi. 

DÜNYA 17.01.2020, 17:20
İran: Uçak hadisesi siyasi hırslara malzeme olmamalı!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi,  başkent Tahran'da hava savunma sistemi tarafından "kazara" düşürüldüğü açıklanan Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağında vatandaşlarını kaybeden ülkelerin açıklamalarına tepki göstererek, olayın siyasi malzeme haline getirilmemesi gerektiğini söyledi. 

Musevi, yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere, Kanada, İsveç, Ukrayna, Afganistan ve Hollanda dışişleri bakanlarının Londra'da düzenlediği toplantıya ilişkin eleştiride bulundu. 

Söz konusu toplantıda yapılan açıklamaları "hayret verici" olarak nitelendiren Musevi, "Üzücü uçak hadisesi, siyasi hırslara malzeme yapılmamalıdır." ifadesini kullandı. 

"Teknik incelemeler devam ediyor"

Musevi, İran'ın acılı ailelerin durumuna dikkat ettiğini ve gönderilen heyetlerle açık ve kapsamlı bir iş birliğinde bulunduğunu kaydetti.

Cesetlerin kimlik tespitinin yapıldığını aktaran Musevi, tüm taraflarla teknik incelemelerin devam ettiğini bildirdi. 

Musevi, Kanada Dışişleri Bakanı tarafından konsolosluk işlemlerine ilişkin yapılan çağrı nedeniyle şaşkınlığa uğradıklarını belirterek, Kanada heyetine vizelerinin iki gün önce verildiğini aktardı. 

"İran tazminat dâhil tüm sorumlulukları kabul etmeli"

Başkent Tahran'da hava savunma sistemi tarafından "kazara" düşürüldüğü açıklanan Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağında vatandaşlarını kaybeden  Kanada, İngiltere, Ukrayna, İsveç, Hollanda ve Afganistan'ın dışişleri bakanları, dün Londra'da toplantı düzenlemişti. 

Söz konusu ülkeler, toplantıda İran'dan beklentilerine ilişkin bir metin üzerinde uzlaşma sağlamıştı. 

Metinde, yaşamını yitirenlerin kimlik tespitlerinin haysiyet, şeffaflık ile uluslararası standartlara uygun olarak yapılması ve cenazelerin memleketlerine geri gönderilmesi hususunda ailelerin isteklerine saygı gösterilmesi istenmişti. 

Vatandaşlarını kaybeden ülkelere bağımsız, açık ve şeffaf bir uluslararası soruşturma yapılması amacıyla çağrı yapılan metinde, İran'ın tazminat dâhil kurbanların ailelerine yönelik tüm sorumluluklarını kabullenmesi talep edilmişti. 

Ne olmuştu?

8 Ocak günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kısa süre sonra yerel saatle 06.18'de düşmüştü. 

Yolcu uçağında bulunan 170 yolcu ve 6 mürettebattan kimse sağ kurtulamamıştı. Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 İngiltere ve 3 Almanya vatandaşının bulunduğu bildirilmişti. 

İran Genelkurmay Başkanlığı, uçağın hava savunma sistemleri tarafından "kazara" düşürüldüğünü belirterek, "Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızlarının hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır." açıklamasında bulunmuştu. 

İran Devrim Muhafızları Komutanı General Emir Ali Hacızade, ABD Başkanı Donald Trump’ın 52 noktayı vurma tehdidi ile birlikte İran ordusunun "Olası bir savaş için hazır ol" şeklinde vaziyet aldığını belirterek, "Bu süre içerisinde Tahran’daki hava savunma sistemlerine yenileri de eklenmişti." demişti.

Hacızade, "Hava savunma sistemi, seyir füzesinin ateşlendiğini düşünerek vurdu." ifadesini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)