İran tutukluları serbest bıraktı

İran, Avustralyalı gezgin çifti 3 aydan sonra serbest bıraktı. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, çift hakkındaki tüm suçlamaların düştüğünü belirtti.

DÜNYA 05.10.2019, 12:27
İran tutukluları serbest bıraktı

Jolie King ve Mark Firkin, Tahran Evin hapishanesinde 3 ay alıkonulduktan sonra serbest bırakıldı. Gezgin çiftin alıkonulma sebebi olarak İran yetkilileri çiftin dronelar aracılığıyla İran askerî tesislerini fotoğrafladığını iddia etmişti.

Tutuklanmadan önce çift 2 yıldır dünyayı geziyordu ve gezilerini Instagram ve YouTube hesaplarından paylaşıyordu.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, çiftin “sağlıklı ve mutlu bir şekilde” yolda olduğunu belirtti.

Payne, “Jolie ve Mark’ın çektiği çile en sonunda bitti. Sevdikleriyle kavuşma yolundalar, bu yüzden herkes çok rahatladı ve mutlu oldu.” dedi.

“Çok mutluyuz ve rahatladık”

Bakanlığın yayınladığı açıklamada konuşan çift, “Avustralya’ya ve sevdiklerimize güvenle döndüğümüz için çok mutluyuz ve rahatladık.” şeklinde konuştu. “Geçtiğimiz aylar bizim için çok zordu ve biliyoruz ki evde bizim için endişelenenler için de çok zor geçti.” diyen çift, özel hayatlarına saygı duyulmasını istedi. Bu gerekçenin ardında İran’da tutuklu olan üçüncü bir Avustralyalının serbest bırakılma görüşmelerini zora sokmama isteği olduğu belirtildi.

Avustralyalı akademisyen Kylie Moore-Gilbert, geçtiğimiz yıl İran’da ajanlık yaptığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Moore-Gilbert’in serbest bırakılması için iki ülke arasında görüşmeler devam ediyor. Bakan Payne, akademisyenin durumunun “oldukça karmaşık” olduğunu söyledi.

Payne, “İran hükümetiyle temaslarımızı sürdürüyoruz. Moore-Gilbert’e yöneltilen suçlamaları kabul etmiyor ve evine güvenle dönmesi için çabalarımızı devam ettiriyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)