İran terörist grubu ve Esad Rejimi'nden hastaneye saldırı: 7 ölü 20 yaralı

Esad Rejimi, İran destekli terörist gruplarla birlikte İdlib’te bulunan Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne topçu ateşi ile saldırdı. Hastane ve çevresinde toplamda 7 ölü ve 20 yaralı var.

DÜNYA 21.03.2021, 13:18 22.03.2021, 09:04
İran terörist grubu ve Esad Rejimi'nden hastaneye saldırı: 7 ölü 20 yaralı

İran destekli terörist grupları ve Esad Rejimi, Suriye’nin İdlib kentinde bulunan güvenli bölgeye (Gerginliği Azaltma Bölgesi) peş peşe savaş topu fırlattı.

Halep’teki Atarib kentinde bulunan hastaneye düzenlenen topçu saldırısında ilk belirlemelere göre biri çocuk olmak üzere 6 sivil hayatını kaybederken 15 sivil de yaralandı.



Sonrasında alınan bilgiye göre ağır yaralı kişilerden biri daha hayatını kaybetti ve bu şekilde ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi. Yaralı sayısının ise 20’ye yükseldiği belirlendi.

Hastaneye 4 top fırlatıldı

Bölgeden gelen ilk haberlere göre Esad Rejimi ile terör grubu, hastaneye peş peşe 4 bomba fırlattı. Ölü ve yaralı sayısının yükseleceğinin öngörüldüğü saldırıda hastanenin tamamının kullanılamaz hale geldiği ifade ediliyor. Bombalanan hastane ve çevre hastanelerdeki sağlık görevlilerinin derhal müdahale ettiği, yaralılardan durumu ağır olanların çevre hastanelere nakledildiği bildiriliyor.

Pek çok ev kullanılamaz hale geldi

Hastaneye yapılan topçu atışından çevredeki evlerin de yara aldığı görülüyor. Pek çok evin kullanılamaz hale geldiği hem ajansa geçen haberlerde hem de görüntülerde bildiriliyor.



Haberler Beyaz Baretliler’den geliyor

Suriye Sivil Savunma Medya Ofisi, diğer adıyla Beyaz Baretliler Medya Ofisi, tarafından aktarılan habere göre top atışı karadan karaya yapıldı.

Ateşkes ihlal edildi

Esad’ın askerleri ve İran desteği alan terörist grupları, bölgeyi topçu ateşine maruz bırakarak ateşkesi ihlal etmiş oldular.

Gerginliği Azaltma Bölgesi adı altında koruma altına alınan İdlib, Lazkiye, Halep, Hama, Kuzey Humus, Doğu Guta, Kuneytra ve Dera bölgeleri ateşkesin sağlandığı bölgelerdi. Türkiye, İran ve Rusya’nın 4-5 Mayıs 2017 tarihinde düzenlediği Astana toplantısı ve sonrasında imzalanan ateşkes ile bu bölgeler güven altındaydı.



İran, güvenli bölgeleri ele geçirmeye devam ediyor

İran, yaptığı anlaşmadan cayarak bölgede güvenli olarak bilinen bölgelerden çoğunu ele geçirmiş durumda. Bölgede İran ve Esad güçlerinin birbirlerine destek olmaları neticesinde güvenli bölgeler hızla Esad Yönetimi’ne geçiyor.

Bölgelerin çoğunu ele geçiren Esad Yönetimi, şu anda İdlib’e yönelmiş durumda.



Soçi Mutabakatı da etki etmiyor

Türkiye, Eylül 2018 tarihinde, Soçi’de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek üzere masaya oturmuş ve mutabakata varmıştı. Fakat buna karşın Esad’ın ve Rusya’nın askerleri, Mayıs 2019 tarihinde bölgedeki her vilayeti hakimiyet altına almak amacıyla operasyonlarına başladı.



Soçi’den sonra Moskova

5 Mart 2020 tarihinde Moskova’da Rusya ve Türkiye arasında Moskova Mutabakatı isimli bir ateşkes belgesi imzalandı. Esad ile birlik olup 2017-2020 seneleri arasında Suriye’ye saldıran Rus askerleri bölgeden çekileceklerini iddia etseler de henüz tam olarak çekilmiş değiller.

Tüm bunlar olurken yalnızca 2017-2020 seneleri arasında Suriye’den Türkiye’ye 5 milyonluk sivil göçü yaşandı. 

Yorumlar (0)