İran Sputnik V’nin üretimine başladı

Aşı, 2 milyon doz olarak Rus Gamaleya Enstitüsü lisansı altında üretilecek.

DÜNYA 26.06.2021, 17:20 27.06.2021, 14:43
İran Sputnik V’nin üretimine başladı

Rusya tarafından koronavirüse karşı geliştirilmiş olan Sputnik V aşısının İran’da üretimi başladı.

Ülkede devlet televizyonunun haberine göre İRan Tahran’da bulunan Actover Grup isimli bir ilaç firmasının üretmiş olduğu Sputnik V aşısının ilk örnekleri, ülkenin Sağlık Bakanı Nemeki’nin katılım gösterdiği bir törenle yapıldı.

Aylık 2 milyon doz üretilecek

İran Tahran’ın kuzeybatısında yer alan Baharistan Endüstriyel Kompleksi’nde yer alan Actover Grup üretim tesislerinde aylık 2 milyon doz Sputnik V’nin Rus Gamaleya Enstitüsü’nün lisansı altında üretileceği ifade edildi.

İran’da Rusya’nın Sputnik V aşısı için 26 Ocak tarihinde acil kullanım yetkisi verilmiş ve ilk aşı sevkiyatı ise 4 Şubat’ta Tahran’a ulaşmıştı.

COVIRAN Bereket’e acil kullanım izni verilmişti

İran’ın Moskova Büyükelçisi olan Kazım Celali, 10 Şubat tarihinde yapmış olduğu açıklamada, Sputnik V aşılarının İran’da üretilmesine ilişkin Rusya ile anlaşmaya vardıkları bilgisini paylaşmıştı.

İran’da aşılama kampanyası Şubat’ın 9’unda başladı ve şimdiye dek toplamda yaklaşık olarak 6 milyon dozluk aşı yapıldı.

İran Sağlık Bakanlığı tarafından 14 Haziran tarihinde koronavirüse karşı geliştirilmiş olan yerli aşı COVIRAN Bereket’e acil kullanım izni çıkmıştı.

Sputnik V aşısına 67 ülkeden onay geldi

İran’da toplamda vaka sayısı 3 milyon 150 bini aşarken, koronavirüs salgınından dolayı şimdiye dek 83 bin 711 kişi hayatını kaybetti.

Virüse karşı yüzde 90’ın üzerinde etkinliği olduğu görülen Sputnik V aşısı 67 ülkede kullanım onayı aldı fakat Amerika Birleşik Devletleri ve AB tarafından henüz onaylanmadı.

Yorumlar (0)